Kortrijk

De stad Kortrijk valt een hele eer te beurt. Ze treedt toe tot het netwerk van creatieve steden in de wereld, naast grote namen als Kaapstad, Istanbul of Mexico City. Unesco kent jaarlijks dit label toe.

Volgens burgemeester Vincent Vanquickenborne werd de voorbije maanden in alle stilte gewerkt aan het binnenhalen van dit prestigieuze label. Unesco meent dat Kortrijk de onderscheiding verdient omwille van zijn grote inspanningen op het vlak van design. Zowel het publieke domein als tal van initiatieven ‘van onderuit’, niet in het minst van het bedrijfsleven, werden onder de  loep genomen. Een aantal concepten waren doorslaggevend. Denk maar aan de Biënnale Interieur, aan de Budafabriek, aan de Week van het Ontwerpen, aan een beurs zoals Architects@Work of Designregio Kortrijk. “Anderen praten er over, wij doen het” aldus Dominiek Callewier namens Voka West-Vlaanderen. “Het is de hoogste tijd dat we onze bescheidenheid afleggen.” Ook op cultureel vlak heeft de Groeningestad heel wat te bieden zoals het NEXT festival, Texture, enkele muzikale bands (zoals Gooze en Balthazar) of Antigone jaar in jaar uit bewijzen.

De stad Kortrijk wil naar het zeggen van de burgemeester deze Unesco-troef maximaal uitspelen, niet in het minst op toeristisch vlak.