Kortrijk verzet zich (eens te meer) tegen winkelcentrum in Moeskroen

moeskroenIn Moeskroen is er al zeventien jaar sprake van een winkelcentrum dat er maar niet komt. De eerste plannen werden nog ontvouwd onder toenmalig burgemeester Jean-Pierre Detremmerie. Toen was er nog sprake van het “dossier Cora”. Tegenwoordig wordt gesproken over het “dossier Mozaïk”. Vastgoedontwikkelaar Audima (uit de groep Louis Delhaize) wil ten laatste eind 2019 een groot winkelcentrum openen naast tuin- en decoratiecentrum Famiflora aan de rand van Moeskroen. Het winkelcentrum van 36.500 vierkante meter m² moet 120 handelszaken tellen, een hypermarkt (alsnog Cora) en parkeergelegenheid voor 2.392 auto’s. Met het project is een investering van 125 miljoen euro gemoeid.

De stad Kortrijk heeft het al langer niet begrepen op een winkelcentrum op een boogscheut. “De kleinhandel in onze regio mag hier niet de dupe van worden”, zegt economieschepen Rudolf Scherpereel in de media. Volgens Dirk Dupont, voorzitter van Unizo in Kortrijk, kunnen de gevolgen zelfs ronduit vernietigend zijn. Zoals een nóg grotere winkelleegstand in het centrum van Kortrijk, want de consumenten zouden zich meer in de richting van Wallonië én Noord-Frankrijk kunnen verplaatsen. Daarom moeten alle middelen ingezet worden om Mozaïk tegen te houden, aldus Unizo Kortrijk.

Advocatenkantoor Publius stelde op vraag van de stad Kortrijk een stevig dossier samen waarin het trouwens niet enkel over Mozaïk gaat. De conclusie: er dreigt zeker oververzadiging. Zo is naast Auchan in het Noord-Franse Roncq al de bouw van Promenade de Flandre bezig. Dat is een winkelcentrum met 80 handelszaken, dat ook op klanten uit onze regio mikt. En er is Ikea. De Zweedse meubelgigant wil tegen 2019 op Ter Biest in Wevelgem naast een nieuwe vestiging ook een retailpark met supermarkt en plaats voor winkels rond mode, sport, vrije tijd, binnenhuisinrichting en elektronica als mogelijke sectoren.

Wat Mozaïk betreft: al drie keer werd de vergunningsaanvraag geweigerd, en ook de vierde poging stuit op flink wat weerstand. Vastgoedontwikkelaar Audima hoopt alsnog tegen september 2017 de nodige vergunningen voor het winkelcentrum op zak te hebben. (KC)