Kortrijkse bedrijven geven kiosk een facelift

De op de markt van Kortrijk gevestigde “Kiosk” kreeg dankzij een aantal bedrijven uit eigen streek, een nieuw gezicht. De Baes Architecture en ontwerper/kunstenaar Rijsbrecht Verschaffel hebben in samenwerking met Allaert Aluminium, AGC Glass Europe en Deknudt Mirrors een concept bedacht om op een andere manier naar onszelf en onze stad te kijken. Door een spel van glas, spiegels en aluminium versmelt de kiosk met zijn omgeving en wordt een soort interactie tussen voorbijgangers, kijkers en de stad gecreëerd. Het project kadert in de context van Designregio Kortrijk, een initiatief dat innovatie wil promoten en in de kijker zetten. De Baes is een jong Kortrijks architectenbureau, gerund door ingenieur-architect Joris De Baes. Het legt zich toe op het ontwikkelen van ruimtelijke strategieën die de bebouwde omgeving transformeren.

IMG_9583

Voor dit project werden ze door Designregio Kortrijk gematcht met de Belgische visuele artiest en filmmaker  Rijsbrecht Verchaffel. Voor de uitvoering van de installatie in de Kiosk werd gezocht naar (regionale) specialisten met een internationale doorslag. De initiatiefnemers kwamen automatisch terecht bij multinational AGC Glass Europe, Allaert Aluminium (Harelbeke) en Deknudt Mirrors (Deerlijk). Het trio leverde de reflecterende materialen voor de installatie.

In de Kiosk werden afgelopen weekend camera’s geplaatst die de transformaties rondom de kiosk registreerden. De opgenomen beelden worden nu elke avond in de vitrines geprojecteerd. In de vensterramen worden mensen op die manier geconfronteerd met hun veranderende context. De installatie wil verbazen en mensen confronteren met nieuwe gezichtspunten. (KC)