Het Kortrijkse college van burgemeester en schepenen heeft zopas de verkoop goedgekeurd van het woonhuis in de Broelkaai 4. Veronique Peene wil het pand omvormen tot een B&B met 6 viersterren kamers. Het beschermde gebouw is een heel ruim en nog te renoveren herenhuis in het centrum van de stad aan de oude (en binnenkort verlaagde) Leieboorden. De oppervlakte bedraagt 606 m² waarvan ongeveer 258 m² bebouwd. Het pand werd verkocht voor 475.000 euro aan Veronique Peene uit Kuurne.

De 48-jarige Peene runt sinds 2002 een kleine B&B in het centrum van Kuurne. Na 15 jaar is de gezellige plek uitgegroeid tot een huis van vertrouwen waar vele klanten op regelmatige basis komen logeren. Ze behaalde onlangs nog een score van 9.2/10 bij Booking.com. In 2011 ging ze een tweede uitdaging aan en startte met de verhuur van luxe motorjachten (14-18 personen) zonder vaarbewijs. Na 5 jaar draait de verhuur van de 3 boten op kruissnelheid en is de tijd rijp voor alweer een nieuwe sprong, vindt onderneemster Peene. “Eerder toevallig stootte ik samen met mijn man op het pand nabij de Leieboorden”, aldus Veronique. “De locatie sprak ons meteen aan: midden in het bruisende hart van de stad, op de grens tussen de historische stad, het winkelwandelgebied, het culturele eiland én in de schaduw van de Broeltorens en Tacktoren. Kortom, dit moet een nieuwe place-to-be worden in Kortrijk.”

Grote structurele aanpassingen zijn gezien de erfgoedwaarde van het gebouw niet mogelijk. In een eerste fase wil men het herenhuis herinrichten met 4 kamers met een oppervlakte tussen 35 en 56 m². Dit moeten later 6 kamers worden. De oude brouwerij (56 m²) zal dienst doen als ontbijtruimte. In de ruimte komt een volledig ingerichte keuken zodat ook workshops of private diners mogelijk zijn. Veronique Peene: “We willen de ruime en het licht van een viersterrenhotel, maar met de huiselijke sfeer en warmte van een B&B. We denken na over degelijke ruimte bedden met vlaslinnen dekbedovertrek, een afzonderlijk toilet per kamer, een persoonlijke attentie voor elke bezoeker, enzovoort. We willen zowel de meerwaardezoeker bereiken als de zakenman die geen zin heeft in de zoveelste avond in de bar van een hotel. Bij ons kan hij/zij een boek lezen of verpozen onder de notenboom in de tuin.”

De naam en concept wordt de komende maanden verder uitgewerkt. Veronique Peene hoopt tegen het najaar van 2018 de B&B aan de Leieboorden te kunnen openen. De B&B in Kuurne blijft operationeel tot eind februari 2018.