Kortrijkse Broeltorens krijgen nieuwe buren

wah[1]

Dinsdag wordt het nieuwe project aan de Broeltorens in Kortrijk voorgesteld. Het ingediende nieuwbouwproject voor de site van het voormalige klooster -palend aan de middeleeuwse Broeltorens- zal er worden ontvouwd in aanwezigheid van burgemeester Vincent Van Quickenborne en schepen van ruimtelijke ordening Wout Maddens.

Het Oost-Vlaamse Immogra Project Development van de familie Degraeve ontwikkelt er een woonproject met vier woongebouwen elk met een eigen specifieke uitstraling en karakter. Daarnaast worden 2 patriciërswoningen uit de zeventiende eeuw gerenoveerd en krijgt de vroegere kloosterkapel een herbestemming. Globaal zal de hele site plaats bieden aan 74 prachtige appartementen en een ruime ondergrondse parking voor meer dan 100 wagens en veel fietsen. Immogra zal volgens insiders in onderaanneming ook beroep doen op een aantal West-Vlaamse bedrijven.

Twee jaar terug (september 2013) won het bureau Lens°ass architecten de hiervoor uitgeschreven wedstrijd. Al die tijd werd in breed overleg gebrainstormd over de verschillende mogelijkheden voor herbestemming en over een waardevolle invulling te geven. Johan Grootaers, erfgoedexpert van de firma Monumentae en Buro Groen werden mee opgenomen in het team als onafhankelijke partners. Via meerdere overlegmomenten met de stad Kortrijk en de diensten van erfgoed konden de gevoeligheden, de wensen en de voorschriften op elkaar afgestemd worden, aldus Immogra. Immogra, met vestigingen in Gent en Brussel, is een vastgoedontwikkelaar met 45 jaar ervaring, en meer dan 3.500 realisaties. (KC)