In het Roemeense Cluj-Napoca vonden de voorbije week de Belgisch-Roemeense handelsdagen plaats. Dit is een initiatief van de organisatie Beroba (Belgium Roumenian Business Association) waar de van Kortrijk afkomstige Thomas Baekelandt één van de stuwende leden én erelid is. Baekelandt is, na een bijzonder geslaagde diplomatieke loopbaan aan zijn laatste post toe in Bucarest. Zijn vader was ook diplomaat. In samenspraak met de regionale handelsorganisaties FIT, het Waalse Awex en de Brusselse exportinstanties, vuurde Baekelandt de Belgische en Roemeense bedrijven vier dagen lang aan om meer business te doen met elkaar. Bij de Belgische deelnemers, zo’n veertig bedrijven in totaal, bleken heel wat West-Vlaamse kmo’s aanwezig.

“Het is het vijfde jaar op rij dat we dit event organiseren en de organisatie kan op steeds meer bijval rekenen”, aldus ambassadeur Thomas Baekelandt. “De voorbije vier jaar werd de handelsweek georganiseerd in Bucarest, nu was Cluj-Napoca voor de eerste maal aan de beurt. Niet toevallig want Cluj (en de omgeving daarrond) werkt zich meer en meer op tot businessstad bij uitstek. Helaas zien te veel bedrijven van bij ons Roemenië nog te unilateraal als een ideale plaats om tegen lage lonen te produceren. Ze vergeten echter dat de Roemeense markt ook danig veel afzetmogelijkheden biedt en een betrouwbare handelspartner kan zijn voor export naar andere landen in Oost-Europa. De lokale maakindustrie maakt de voorbije jaren ook grote sprongen voorwaarts en dat opent perspectieven voor samenwerking. Tenslotte zijn de corruptiecijfers in Roemenië ook drastisch gedaald en dat zorgt op alle vlak voor een nieuw elan.”

Eén van de bedrijven die binnenkort uitpakt met een greenfeeld investering in Roemenië, is het succesrijke Harelbeekse maakbedrijf Isoform. De nieuwe fabriek komt in Alba-Iuilia, in Transsylvania (West-Roemenië).