Kortrijkse firma TEN bewijst 3D-expertise in Onze-Lieve-Vrouw kerk

De zwzwikkenikken van de Kortrijkse gravenkapel, een pronkstuk van de beroemde Onze-Lieve-Vrouw kerk, hebben een tweede leven gekregen. De kunstwerken staan op zo’n vier meter hoogte in al hun pracht en praal mooi te wezen tussen beschilderde spitsbogen maar ze staan bijna de hele dag in tegenlicht en waren in die zin ook niet goed te bekijken. Ze waren moeilijk lees- en tastbaar voor de bezoekers van de gravenkapel. Daarom besloot de Heemkundige Kring van Kortrijk onder impuls van Didier Dumolin om enkele van de mooiste en representatieve zwikken te laten reproduceren volgens de nieuwste 3D techniek. Bedoeling: de prachtige kunstwerken uit een rijk verleden meer toegankelijk maken voor bezoekers. Om dat te realiseren werd beroep gedaan op de Kortrijkse firma TEN.

Deze jonge Kortrijkse firma specialiseert zich in het scannen en uitprinten van drie dimensionale voorwerpen met behulp van lichtlasers. He favoriete actieterrein bevindt zich in de industriële sector, waar met name machine onderdelen worden gedigitaliseerd. Het scannen van erfgoed was een nieuwe en ook bijzonder opdracht. De middeleeuwse zwikken met hun vele details, speciale structuur en verschillende kleuren vormden een hele uitdaging. Drie zwikken zullen in 3D gereproduceerd worden: de ene reproductie in metaal, de andere in gepolychromeerd polyethyleen. De zwikken zullen zo opgesteld zijn dat iedereen ze gemakkelijker kan bekijken en zelfs betasten. Informatieve panelen bij de reproducties zorgen voor bijkomende uitleg.

Vijf jaar terug besloot TEN om innovatieve oplossingen op maat te bieden in de wereld van globale ingenieurswetenschappen. TEN heeft drie gespecialiseerde afdelingen (mechanical engineering, product development en project management) en vier ondersteunende diensten (laserscanning, blauwlichtscanning, tekla en
visualisatie). Het ambitieuze Kortrijkse bedrijf telt al vier filialen. Naast de thuisbasis zijn er ook antennes in Sint-Niklaas, Westerlo en binnenkort ook Genk. (KC)