Elk jaar organiseert het kwaliteitslabel Best-Frit de verkiezing van de Best-Frit frituur van het jaar. Tijdens deze verkiezing kunnen consumenten in de deelnemende frituren én online hun stem uitbrengen. Alles onder controle van een gerechtsdeurwaarder. Dit jaar namen meer dan 30.000 consumenten deel aan de strijd. De gouden medaille ging naar de Kortrijkse zaak “De Blauwe Frituur”. De winnaar haalde 5.700 unieke stemmen van binnen. Daarmee klopten De Blauwe Frituur de collega’s van Lowie Frieton uit Gistel. Waar de trofee de voorbije vier jaar steeds richting Limburg ging, strandt Frit-Style uit Zonhoven dit jaar op plaats drie. Ex-miss België Véronique De Kock kwam onlangs de trofee in Kortrijk overhandigen aan uitbater Kris Vanhaerents die zichtbaar ontroerd was. “Dit is de bekroning van 17 jaar keihard werken”, aldus Vanhaerents. “Elke dag proberen om het beste te doen. Nooit op de lauweren rusten. Altijd zoeken naar nieuwe dingen om uw klanten te verrassen. Dat is het geheim van de zaak. Naast onze frietjes, ons stoofvlees maar vooral onze zelfgemaakte tartaarsaus. Dat recept is top secret. Ik maak er wekelijks tientallen liters van.”

 

Kris Vanhaerents runt De Blauwe Frituur al 17 jaar. Intussen draait dochter Ulrike al geruime tijd mee, samen met haar vriend Laurens. Het trio besefte meteen na de uitreiking dat zij zich de komende dagen en weken mogen schrap zetten voor een invasie van extra bezoekers. Een uur na de bekendmaking in de media stond al een rij klanten tot buiten te wachten. “In de sector is de titel Best-Frit frituur van het jaar van zeer grote betekenis”, weet Vincent Messiaen van Best-Frit. “Ons kwaliteitslabel is voor een frituur zeer moeilijk te bekomen. Onze toetredingseisen zijn echt uiterst scherp. We hebben heel strenge normen voor hygiëne, kwaliteit, voedselveiligheid, decor en klantvriendelijkheid. Op dit moment beantwoorden slechts 190 frituren in België aan die hoogste normen. In dat selecte gezelschap aangeduid worden als de allerbeste, is een ijzersterke referentie. De winnaar zien altijd hun omzet fors stijgen. Dat zal voor De Blauwe Frituur niet anders zijn.”

De frituur van het jaar 2017 krijgt een unieke trofee, een exclusieve raamsticker en 300 euro gratis kwaliteitsproducten. De nummers twee en drie in deze verkiezing, krijgen respectievelijk 200 en 100 euro gratis producten. De wedstrijd om de Best-Frit Frituur van het Jaar te kiezen, bestaat al vijf jaar. De provincie Limburg haalde de titel drie keer binnen. De provincie Antwerpen één keer. Toch doken altijd West-Vlaamse frituren op in de top drie. Maar de hoofdprijs ging net altijd een andere richting uit. “Gelukkig laten West-Vlamingen zich niet snel doen”, zegt Vincent Messiaen. “Gewoon voortdoen en hopen dat het volgend jaar beter is. Dat is de spirit die dan uiteindelijk ook resultaat oplevert .”