Voor het tweede jaar op rij pakte Krant van West-Vlaanderen (KW) met een editie “Gent” uit. De reden is uiteraard niet ver te zoeken: bijna één op de tien Gentenaars hebben West-Vlaamse roots. KW gaat dieper in op dat fenomeen met een dossier onder de titel “West-Vlamingen veroveren Gent”. Daarin vindt de lezer een aantal verbazende cijfers terug. Gent is voor 9% West-Vlaams, de studenten zelfs nog buiten beschouwing gelaten. Circa 22.500 van de 258.000 Gentenaars zijn West-Vlamingen. Dat is meer dan er in de Ghelamco arena, ook al een project met West-Vlaamse roots, Daarmee komt Gent op de 15de plaats van de West-Vlaamse steden, nog voor Torhout, Tielt of Blankenberge. Vorige jaar hebben zich opnieuw 2.218 West-Vlamingen in Gent gevestigd en dat aantal blijft de laatste jaren maar stijgen.

In de Krook, de nieuwe stadsbib van Gent, werd het project (onder de noemer “Mekaar versterken“) officieel voorgesteld in aanwezigheid van een deel van de pers. “Wij willen KW bij de West-Vlaamse Gentenaars promoten en Gent kan zich via KW bij de West-Vlamingen promoten”, aldus Stefaan Vermeersch, algemeen directeur van KW. “Al moet ik ook toegeven: ik heb de indruk dat het tweede tot hiertoe beter gelukt is dan het eerste.”

KW, een product van Roularta Media Group uit Roeselare, is volgens Stefaan Vermeersch de meest gelezen krant in West-Vlaanderen (elke week 377.000 lezers). De elf regionale edities werden recent onder één noemer gebracht, wat belangrijk was voor de marketing. De slechts deels toegankelijke website heeft 240.000 unieke bezoekers per week en 730.000 pageviews. Voor de petite histoire: bij de voorstelling in de Krook nam ook schepen Elke Decruynaere het woord. Afkomstig uit jawel Kortrijk. En de Krook zelf is ook het werk van een West-Vlaming: de Roeselaarse architect Ralf Coussée (architectenbureau Coussée & Goris).