Kunststofsector promoot West-Vlaamse maakindustrie en zoekt jong talent

covestro_de-bethune_beckx_venema_quix

Met 98 bedrijven, zowat 4.000 jobs en een toegevoegde waarde van bijna 400 miljoen euro is de kunststofverwerkende industrie een belangrijke sector voor de West-Vlaamse economie. Om die sleutelpositie verder te versterken is duurzame innovatie in nieuwe materialen cruciaal, net als de zoektocht naar gemotiveerde en technisch geschoolde medewerkers. Dit werd deze week in Tielt benadrukt door een aantal tenoren uit de politieke en de industrie die een werkbezoek planden bij Covestro. Het bezoek kadert in de roadtrip ‘Trots op onze maakindustrie“. Dit gezamenlijke initiatief van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en sectorfederaties Fedustria en Essenscia Vlaanderen zet de innovaties van toekomstgerichte maakbedrijven uit de sectoren kunststofverwerking, textiel, hout en meubel in de kijker.

 De kunststofverwerkende industrie is een sleutelsector voor de West-Vlaamse economie. Zo is West-Vlaanderen goed voor bijna een kwart van de totale tewerkstelling in de kunststofverwerking in Vlaanderen en dat aandeel zit de laatste jaren in de lift. Productinnovaties en de instroom van jong talent zijn van doorslaggevend belang om de concurrentiekracht van de sector te verzekeren. Essenscia Vlaanderen heeft daarom ook mee de schouders gezet onder het proefproject duaal leren dat dit schooljaar is gestart in de studierichting “Mechanische Vormgevingstechnieken” aan het VTI in Tielt. Dit is een initiatief van Plastics@Tielt, een samenwerkingsverband tussen de stad Tielt, de sectorale vormingsorganisatie PlastIQ en 7 kunststofverwerkende bedrijven uit de regio: Covestro, Injextru Plastics, New Eurac, Quadrant, Vitalo, VR Plastics en Vulkoprin. Deze arbeidsmarktgerichte opleiding sluit aan bij de behoeften van de sector en biedt leerlingen de kans om vooral te leren op de werkvloer.

“West-Vlaanderen mag best trots zijn op haar toekomstgerichte maakindustrie,” zeggen Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder Essenscia Vlaanderen, Fa Quix, directeur-generaal Fedustria en Jean de Bethune, voorzitter POM West-Vlaanderen en gedeputeerde voor Economie. “Bedrijven uit de kunststofverwerking, textiel, hout en meubelindustrie vinden zichzelf voortdurend opnieuw uit en maken dankzij duurzame innovaties het verschil in een competitieve economie. Met deze roadtrip, een unieke samenwerking tussen de POM West-Vlaanderen en twee sectorfederaties, onderstrepen we graag het economisch belang en de lokale verankering van de West-Vlaamse maakindustrie.” (KC)