Kusthotels renoveren en innoveren

17816727[1]

Elf kusthotels hebben de resultaten bekend gemaakt van hun project “Hotelinnovatie: een golf van vernieuwing”, een operatie die plaats vond tussen 2013 en 2015. De hotels realiseerden gezamenlijk vernieuwingen ter waarde van ruim vijf miljoen euro. De uitbaters werden daarbij begeleid door het provinciebedrijf Westtoer en Horeca Vlaanderen en kregen steun van Vlaanderen (via het Impulsprogramma). “Met een eigentijds aanbod in de hotels kan de kust zich onderscheiden”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.

 In de voorbije twee jaar is het aantal hotels (circa 200) en het aantal hotelkamers (circa 5700) stabiel gebleven. Voor Westtoer en Horeca Vlaanderen is het een doelbewuste keuze om de hotelsector aan de kust te ondersteunen. Om in een snel evoluerende markt stand te houden, is innovatie een bepalend aspect. Ook op het vlak van logies zijn toeristen op zoek naar nieuwe ervaringen. “Beleving, een verrassend aanbod en een goed verhaal zijn sterke elementen die de hedendaagse vakantiegangers boeit”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.

Een innovatiecoach bezocht in de voorbije twee jaar een 40-tal kusthotels. Door de helft van deze hotels werd een innovatiedossier ingediend bij Westtoer en Horeca Vlaanderen. Een projectjury kende aan de elf beste projecten een innovatie-impuls toe tussen de 5.000 euro en 15.000 euro. Het bedrag werd toegekend op basis van het innovatieve karakter van het ingediende project en de grootte van de investering. In totaal hebben Westtoer, Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen 300.000 euro geïnvesteerd in het project.

De investeringen van de hotels hebben te maken met inrichting, infrastructuur, arrangementen en gastheerschap. De elf hotels die innoveerden zijn    Hotel Memlinc (Knokke-Heist, Hotel José (Blankenberge), Hotel Bilderdijk, Hotel Rubens en Hotel Belle Vue (De Haan), Hotel Andromeda, Hotel Bero en en Hotel ’t Kruishof (Oostende), Hotel Cosmopolite (Nieuwpoort), Hotel Soll Cres (Koksijde) en Hotel Maxim in De Panne. Inmiddels kregen ook vijftig hotels een kwaliteitslabel.(KC)