Kusttoerisme kende topzomer

Dekusttoerisme kust is blijkbaar een topbestemming voor de Belgen. Tot die conclusie komt het gespecialiseerde kantoor Westtoer uit Brugge. De toeristische sector aan de kust kijkt alvast terug op een goede zomer. De cijfers van het provinciebedrijf Westtoer bevestigen dat vooral de tweede helft van augustus een topperiode was. Ook september wordt mede dank zij het goede weer een sterke toeristische maand. “Meer en meer Belgen kiezen ook dit jaar voor een vakantie aan de kust, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. “Het aantal buitenlandse toeristen is gedaald. De kust noteerde deze zomer 6,2 miljoen dagtoeristen, een status quo met vorig jaar. Augustus was de beste maand met 3,2 miljoen dagtoeristen. In juli kwamen 3 miljoen toeristen voor een dagtrip naar de Kust. Vooral rond het weekend van 21 juli kozen veel toeristen voor een dagje aan zee.”

Het groeiend aantal Belgische (verblijfs)toeristen is een positieve evolutie. Tachtig procent van het aantal vakantiegangers aan de kust zijn Belgen en dat is geen toeval, aldus nog Franky De Block. “De toeristische sector en Westtoer doen grote inspanningen om de kust in het binnenland te promoten,” zegt hij. “De kust is meer dan ooit een bestemming voor de vier seizoenen. Ook bij de korte vakanties in de zomer kiezen meer en meer Belgen voor de kust. Naar de toekomst toe blijven de Belgische vakantiegangers een belangrijke doelgroep. Opvallend ook : de Walen komen in steeds dichtere drommen.”

Zowel de vakantiewoningen als de hotels kregen meer gasten over de vloer. De zomercijfers van Westtoer over het verblijfstoerisme komen tot stand dankzij een samenwerking met een steekproef van logies, CIB en FOD Economie. (KC)