Lambic Award voor Brugse Daisy Claeys

DaisyClaeys

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) heeft voor de vijfde maal de zogenaamde Lambic Award uitgereikt. Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt op het vlak van de verdediging van de belangen van de sector van de traditionele lambiekbieren en de promotie van oude geuze en oude kriek. Dit jaar valt de eer te beurt aan Daisy Claeys, uitbaatster van café ’t Brugs Beertje in Brugge.
Café ’t Brugs Beertje opende zijn deuren in de lente van 1983. Tot op de dag van vandaag wordt in het sfeervolle café op een boogscheut van het Brugse belfort geen pilsbier geschonken, maar alleen ruim 300 artisanale bieren van hoge en spontane gisting. Zelf noemt uitbaatster Daisy Claeys ze “ambachtelijke bieren van hoge goesting”.
Frank Boon, voorzitter van HORAL, prijst de aanpak van Claeys : “In ’t Brugs Beertje wordt onze biercultuur onder de aandacht gebracht van bezoekers uit binnen- en buitenland. Brugge is een belangrijke toeristische vitrine voor ons biererfgoed. Daisy speelt al meer dan drie decennia een zeer belangrijke rol op het vlak van de promotie van traditionele lambiekbieren, onze Oude Geuze en Oude Kriek in het bijzonder. In dit opzicht heeft zij echt pionierswerk verricht.”

HORAL werd opgericht in 1997. De vzw verenigt alle lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen van Vlaams- en Waals-Brabant. (KC)