KUURNE – Historisch erfgoed bewaren en een nieuwe bestemming geven is belangrijk. De gemeente Kuurne en intercommunale Leiedal kochten daarom samen de vlasroterij Sabbe aan, een waardevolle erfgoedsite van 1,5 ha en strategisch gelegen in het Vlaspark, nabij de Leie en de R8. Dankzij deze aankoop heeft de gemeente de regie in handen om dit monument in ere te herstellen en een nieuwe bestemming te geven met oog voor cultuur, erfgoed, toerisme en natuurlandschap.

 De omgeving van de R8 en de Leie in Kuurne kent een uitzonderlijk vlasverleden. In de jaren dertig bouwde de familie Sabbe een roterij langs de Bondgenotenlaan. Eind de jaren zeventig raakte de site in onbruik. In 2006 werd de roterij beschermd als monument, met inbegrip van de schoorsteen, een stoomketel en een stoommachine met toebehoren. Op vandaag is het één van de meest authentieke vlasroterijen langs de Leie.

De aankoop van deze erfgoedsite is een belangrijke stapsteen in de ontwikkeling van het Vlaspark: een bijzonder en open landschap van 30 ha aan de monding van de Heulebeek en de Leie in Kuurne en op fietsafstand van Kortrijk en Harelbeke. Kuurne is van oudsher verbonden met het water. De roterij en omliggende schuren bieden potentieel om de historische band van Kuurne met de Leie te herstellen en de Leieboorden een nieuw elan te geven. Burgemeester Francis Benoit: “Kuurne brengt de roterij in ere. Langs de Leie – the golden river – brengen we het verleden en de toekomst samen. Dankzij de aankoop van dit monument hebben we zelf de regie in handen. Een bestemming die een kruisbestuiving wordt van cultuur, erfgoed en natuurlandschap. Dit biedt kansen om op deze plek opnieuw geschiedenis te schrijven. Dromen van een project in de toekomst dat een regionale meerwaarde moet creëren en zelfs een toeristische trekpleister.”