De Eurometropool van Rijsel opent een permanente vertegenwoordiging in de Europese hoofdstad Brussel. De ambitieuze Noord-Franse stad wil vooral dichter bij het machtscentrum zitten, en daar ook wegen op en lobbyen voor bepaalde dossiers.

Europa weet nog altijd niet waar het heen moet met het Europa van de regio’s, ook al helpt ze dat concept al decennia lang mee promoten. Het dossier Catalonië bewijst dat Europa nu worstelt met de constructies die ze zelf heeft gecreëerd. In de Europese hoofdstad hebben alle regio’s en steden die zichzelf au sérieux nemen, al jarenlang een permanente vertegenwoordiging. Rijsel wil naar eigen zeggen niet langer in dat rijtje ontbreken en heeft aangekondigd dat er een zetel wordt geopend in het hart van de Europese wijk van Brussel.

De onderliggende boodschap is duidelijk: er moet gezocht worden naar meer partnerships met de Europese instellingen. Daarbij wordt in de eerste plaats gedacht aan het aanhalen van de economische banden. Omdat dit het nodige lobbywerk vereist, en Rijsel alsnog dik honderd kilometer van Brussel verwijderd ligt, is de beslissing gevallen om zich dichter bij de haard te warmen. De Noord-Franse stad droomt er onder meer van om het Europese Agentschap voor het geneesmiddel, dat nu nog in Londen is gevestigd, naar de regio te halen. Dat Agentschap geeft werk aan 900 mensen. In het kader van de Brexit moeten er nog wel meer dossiers een oplossing krijgen.