ENGIE, Fluxys, Mitsubishi Corporation en NYK Line hebben ’s werelds eerste speciaal voor LNG-bunkering ontworpen schip in ontvangst genomen. Dat gebeurde in Zuid-Korea (Busan) op de Yeongdo-scheepswerf van Hanjin Heavy Industries & Construction Co. Het schip zal tijdens zijn eerste vaart LNG als brandstof gebruiken en werd daartoe op de scheepswerf via tankwagens geladen. Bijzonder is dat het schip genoemd wordt naar de haven van Zeebrugge.

De West-Vlaamse stad wordt de thuishaven van het schip, dat daarom ENGIE Zeebrugge werd gedoopt. Het schip heeft een laadcapaciteit van 5000 kubieke meter LNG en zal vanuit Zeebrugge LNG als scheepsbrandstof leveren aan schepen die actief zijn in Noord-Europa. De twee LNG-aangedreven autoschepen van United European Car Carriers zullen zijn eerste klanten zijn. ENGIE Zeebrugge zal LNG laden op de LNG-terminal van Fluxys in Zeebrugge, waar kleine LNG-schepen met een laadcapaciteit vanaf 2000 kubieke meter LNG kunnen aanmeren op de tweede steiger die recent in gebruik is genomen.

In het licht van de strenger wordende internationale emissienormen voor schepen wordt verwacht dat LNG zich in de scheepvaart tot een belangrijke alternatieve brandstof ontwikkelt. Momenteel is de bunkermarkt goed voor ongeveer 250 miljoen ton zware stookolie per jaar. Het aandeel van LNG in die markt vergroten vormt een uitdaging omdat er voldoende bevoorradingsinfrastructuur moet worden ontwikkeld ter ondersteuning van het stijgende aantal LNG-aangedreven schepen dat naar verwachting in de vaart komt. De ENGIE Zeebrugge is in die optiek een mijlpaal in de ontwikkeling van de Europese LNG-bunkerketen. Terwijl LNG-aangedreven schepen tot nu toe grotendeels afhankelijk waren van vaste bunkerlocaties of de beperkte bunkercapaciteit van LNG-tankwagens, is de ENGIE Zeebrugge als eerste speciaal gebouwd LNG-bunkerschip maximaal toegerust om om een ruime waaier van LNG-aangedreven schepen te bevoorraden.

Vorig jaar in september hebben ENGIE, Mitsubishi Corporation en NYK Line samen de vereniging Gas4Sea gelanceerd, een merk om wereldwijd schip-tot-schip LNG-bunkerdiensten te commercialiseren, in een eerste fase via de ENGIE Zeebrugge in Noord-Europa. Onder het gemeenschappelijke merk willen de drie partners de ontwikkeling van LNG als scheepsbrandstof ondersteunen en zo bijdragen tot een milieuvriendelijke scheepvaart. De regels die van toepassing zijn op schepen ter beperking van de uitstoot van NOx, SOx en CO2 worden ieder jaar strenger. Dankzij zijn gunstige emissieprofiel is het wijdverspreide gebruik van LNG als scheepsbrandstof essentieel om de uitstoot van SOx en andere schadelijke stoffen in de scheepvaart te beperken.