Eind januari werd voor de negende keer de Klimop.Award uitgereikt. Dit initiatief van Natuur.koepel wil elk jaar een bedrijf, organisatie of project in de picture zetten die een vooruitstrevende rol speelt op het vlak van natuur en/of milieu in de regio en zo heel wat mensen inspireert. De keuze viel dit jaar op het initiatief Lokaal in Deerlijk.
Lokaal in Deerlijk is een overdekte markt waar wekelijks op vrijdagnamiddag landbouwers of kleinschalige producenten hun zelf gekweekte of zelf gemaakte producten aan de man brengen. 11 producenten werken momenteel mee. Via moderne technologie is er een handig en gezamenlijk betaalsysteem, zodat bezoekers maar één keer moeten afrekenen na het afwerken van alle boodschappen. Producten kunnen via een website ook vooraf gereserveerd worden. Zo brengt Lokaal Markt in Deerlijk op een eigentijdse manier plaatselijk geteelde, duurzame voeding, rechtstreeks van de boer naar de consument. Dit initiatief -dat ook elders in West-Vlaanderen soortgelijke voorbeelden kent- is volgens Natuur.koepel hoe de toekomst van de landbouw in Vlaanderen er zou moeten uitzien. Geen megastallen, geen mestverwerkingsfabrieken, monoculturen of industrialisering, maar een Lokaal Markt in elke gemeente. En dat zou niet alleen het milieu ten goede komen maar ook de landbouwer en de landbouwsector zelf. De omzet zou wel naar beneden gaan, maar de leefbaarheid zal des te groter zijn, aldus Natuur.koepel.

Natuur.koepel vzw is de koepelorganisatie van de lokale afdelingen en thematische werkgroepen van Natuurpunt, Velt en JNM in Zuid-West-Vlaanderen en vertegenwoordigt meer dan 5000 gezinnen. De naam van de regionale natuur- en milieuprijs verwijst naar het ledenmagazine “Klimop”, dat vier keer per jaar verstuurd wordt naar de leden van de bij Natuur.koepel vzw aangesloten verenigingen en informeert over natuur en milieu in de streek.