Luc Tack

 

Coup-de théâtre in het Belgische beurslandschap. Tessenderlo Group en Picanol Group, beiden genoteerd op Euronext, willen de industriële activiteiten van beide bedrijven combineren tot één grotere industriële groep. Het nieuwe kind kreeg ook al een nieuwe naam: Picanol Tessenderlo Group NV. Uiteraard is Luc Tack, die hoofdaandeelhouder is in beide bedrijven, de architect van deze operatie. De raad van bestuur van Tessenderlo zal tijdens een buitengewone algemene vergadering de aandeelhouders verzoeken over te gaan tot de uitgifte van 25.765.286 nieuwe aandelen Tessenderlo aan 31,5 euro, om de voorgenomen transactie te vergoeden aan Picanol NV. Picanol wordt in dit verhaal gewaardeerd aan 811,6 miljoen euro. Volgens Luc Tack moet het de bedoeling zijn om meer marktaandeel te verwerven in diverse deelactiviteiten en ook de winstgevendheid op te krikken.

De nieuwe groep Picanol Tessenderlo Group zal ruim 7.000 sterke en toegewijde medewerkers tellen. De voorgestelde transactie zal niet meteen  impact hebben op de huidige tewerkstelling. Luc Tack heeft het over een sterk verankerde Belgische groep met internationale tentakels in liefst honderd landen. Het Ieperse Picanol blijft beursgenoteerd.

Minister-president Geert Bourgeois reageerde als eerste op de aangekondigde fusie. “Ondernemers zoals Luc Tack bewijzen dat industrie in Vlaanderen een toekomst heeft,” aldus Bourgeois. “Ik wens de nieuwe groep alle succes toe. De vier sectoren – agro-industrie, bio-industrie, industriële oplossingen en machines & technologie – zijn duidelijke keuzes voor de toekomst, en dat dankzij een combinatie van sterk ondernemerschap, duurzame groei, de werkkracht van ruim 7 000 medewerkers en de vele investeringen in onderzoek & ontwikkeling en innovatie.”

(KC)