IEPER – Luc Tack, de sterke man achter Picanol en Tessenderlo Chemie, zit niet om een stunt verlegen. Zopas heeft hij, via Tessenderlo Group, 328 miljoen euro op tafel gelegd om de elektriciteitscentrale T-Power, gelegen in Tessenderlo, naar zich toe te halen.

De centrale is eerder nieuw. Ze zag het levenslicht in 2011. Het betreft een gasgestookte centrale met een capaciteit van 425 megawatt. Tessenderlo Group had een participatie van 20 procent in de centrale die destijds werd opgericht door Siemens, Tessenderlo Group en International Power. Die drie aandeelhouders van het eerste uur wisten destijds het Duitse RWE te overtuigen om de opgewekte stroom af te nemen. Aan de basis werd 440 miljoen euro geïnvesteerd.

Luc Tack wordt vanaf heden voor de volle honderd procent eigenaar van de centrale. Volgens Tack is het de modernste stroomcentrale van heel België. Er onder verstaan: ze is de investering meer dan waard. Met deze spectaculaire deal wil Luc Tack ook anticiperen op wat in de toekomst ooit komen zal: een nucleaire uitstap. Of zoals het Franse gezegde zo mooi zegt: “Gouverner, c’est prévoir.”