OOSTENDE – Dat de luchthaven van Oostende in de lift zit, is een understatement. In 2017 verwelkomde luchthaven Oostende-Brugge liefst 365.345 passagiers en werden er 22.708 bewegingen genoteerd. Daarnaast werd ook nog eens 23.369 ton vracht vervoerd.

Regionale luchthavens zijn duidelijk in. Die trend is ook te zien op de luchthaven van Oostende-Brugge.  Zo verkiezen steeds meer reizigers om vanuit Oostende te vliegen dankzij de vele voordelen van deze Vlaamse regionale luchthaven. Na de aanslagen van 22 maart 2016 hielp Oostende de schokken opvangen en kreeg toen 120.000 extra passagiers over de vloer, wat de jaarcijfers van toen vertekende. “Ook op vlak van cargovluchten krijgen we steeds meer aanvragen van maatschappijen die de capaciteit en toekomstmogelijkheden van onze luchthaven als een oplossing zien”, aldus het management van de luchthaven.

De internationale luchthaven Oostende-Brugge maakt deel uit van de Franse groep Egis die instaat voor de commerciële uitbating van de luchthaven (LEM), terwijl de overheid (LOM) verantwoordelijk is voor de basisinfrastructuur. Een belangrijk deel van de activiteiten van de luchthaven zijn gericht op vrachtvervoer. Naast cargovluchten zijn er ook lijnvluchten, met TUI als belangrijkste luchtvaartmaatschappij. De luchthaven staat eveneens ter beschikking voor privétoestellen, zakenreizen, trainingsvluchten en ad hoc vluchten.

Nieuwe bestemmingen

Volgende zomer introduceert TUI vier nieuwe bestemmingen vanuit Oostende-Brugge, met vluchten naar Sharm el Sheikh, Hurghada, Corfu en Djerba. Dit brengt het totaal aantal TUI bestemmingen op 25 met een mooi aanbod aan verschillende zomerse bestemmingen. Ook op vlak van cargovluchten blijkt dat er steeds meer vraag is van verschillende vrachtvervoerders om de luchthaven Oostende-Brugge te gebruiken als alternatief voor de overbelaste luchthavens als Schiphol, Luik en Brussel.