KNOKKE – Voor het eerst in jaren trekt de markt van het luxe vastgoed weer aan. Vorig jaar werden er liefst 12 procent meer grote woningen, villa’s en landhuizen verkocht in ons land in vergelijking met 2016. Maar sinds begin dit jaar is er sprake van een ongeziene boom: nu al zijn er evenveel villa’s tussen 750.000 en 1,5 miljoen euro verkocht als drie jaar geleden. Bovendien vliegen ze ook bijna letterlijk de deur uit: luxe-panden worden vandaag ruim dubbel zo snel verkocht als vijf jaar geleden. De trend, die zich over heel het land manifesteert, laat zich bij uitstek ook voelen in Knokke.

De cijfers over luxe vastgoed zijn afkomstig van het kantoor Van der Build, deel van makelaar Dewaele Vastgoedgroep én gespecialiseerd in de materie. Knokke leidt de hitparade van Belgische steden waar volgens de laatste statistieken het meest luxe vastgoed wordt verkocht. Ukkel en Brussel volgen op plaats twee en drie. Tot de kopers behoren meer en meer tweeverdieners en gezinnen tussen 30 en 45 jaar.

Het luxevastgoed in ons land is sinds de bankencrisis van 2007 nooit populairder geweest. Dat merken de makelaars in het topsegment als geen ander. Vorig jaar werden volgens de meeste recente cijfers in totaal 20.076 villa’s en landhuizen verkocht in ons land, goed voor 7.2 miljard euro. Dat is 12 procent meer dan in 2016 en zelfs 28 procent meer dan in 2015. Kijken we naar de verkoop sinds begin dit jaar, dan stelt Van der Build vast dat er tot nu toe al evenveel luxe panden verkocht zijn als in heel 2015 samen. Overduidelijke en indrukwekkende cijfers dus. Zou de crisis dan toch voorbij zijn?