De Gullegemse multinational LVD opent volgende maand in zijn West-Vlaamse thuisbasis een gloednieuw “Experience Center” (XP Center). Minister-president Geert Bourgeois zal bij die gelegenheid het lint helpen knippen. Carl Dewulf, voorzitter en managing director van LVD Company, noemt het een vrij belangrijke strategische investering. De ultramoderne faciliteit van 2500 m² moet een stimulans betekenen voor de plaatbewerking door bezoekers in contact te brengen met de technologie, de mogelijkheden en de knowhow in een innovatieve omgeving die aanzet tot leren en samenwerken. Het is deels een salescenter, maar ook deels een belevingscentrum waar kennis delen centraal staat. “Het moet tonen tot welke hoogstandjes LVD allemaal in staat is”, zegt Carl Dewulf.

Het XP Center bestaat al langer maar was aan een volledige remake toe. Het werd volledig gerenoveerd maar ook aanzienlijk uitgebreid. “Het zal de verwachtingen van de bezoekers overtreffen”, aldus Dewulf. “Ze kunnen vragen over hun toepassingen voorleggen aan specialisten en zien wat er mogelijk is, vandaag en in de toekomst. Ze krijgen de kans om de nieuwste producten uit te testen en om hun relaties met de experts van LVD verder uit te bouwen. De geïntegreerde werking van de nieuwste generatie machines en productieprocessen, automatisering, touchscreen technologie en software, volgens Industrie 4.0, maken ze live mee en zo verwerven ze inzicht in de voordelen van een verbonden, intelligente fabriek. Het XP Center is meer dan een showroom of een opleidingscentrum. We hebben een ruimte gecreëerd die bezoekers uitnodigt om de technologie van plaatbewerking en het merk LVD op een andere manier te leren kennen. Het gaat over het bekijken van nieuwe mogelijkheden, het leggen van relaties en ruimte voorzien voor het stimuleren van samenwerkingen en ideeën die de industrie ten goede komen.”

Ontworpen door het West-Vlaamse (Pittem) architectenbureau Naert in samenwerking met interieurarchitecte Justine Van Strydonck, is het XP Center van LVD een toonbeeld van licht en ruimte. De gasten worden ontvangen in een open structuur waar het daglicht door grote ramen en glazen deuren naar binnen valt. In deze eigentijdse omgeving kunnen ze meer te weten komen over het erfgoed van LVD, presentaties en opleidingen volgen vanop een modern aangeklede zittribune, ideeën uitwisselen in creatieve hoekjes en relaxen in de lounge of op het buitenterras. “LVD wilde een open, stimulerende ruimte creëren waar bezoekers kunnen leren, delen, groeien en innoveren, en hieruit is het concept gegroeid,” zegt Wouter Naert. “Elk detail werd ingegeven door de wens om de bezoekers een waardevolle beleving te schenken,” voegt Justine Van Strydonck toe. “Van de open ruimtes, productzones en decor, tot de belichting en stijl van de zetels, alles hebben we bekeken vanuit het oogpunt van de bezoeker binnen het kader van het merk LVD dat gericht is op innovatie en klantenrelaties.”

De feestelijke opening van het XP Center is gepland voor midden april. De LVD Group is een toonaangevend producent van plaatbewerkingsmachines; lasersnijsystemen, ponsmachines, afkantpersen, scharen en automatiseringssystemen, geïntegreerd met en ondersteund door de CADMAN® software suite. De producten en technologie van LVD voldoen aan Industrie 4.0 en maken intelligent produceren mogelijk.