Vrijdag opent minister-president Geert Bourgeois in Gullegem het gloednieuwe Experience Center (XP) bij de West-Vlaamse “mini-multinational” LVD. De families Lefebvre, Vanneste en Dewulf (vandaar de naam LVD) investeren 5 miljoen euro in hun demonstratie- en opleidingscentrum dat open staat voor klanten, maar ook voor onderzoeksinstellingen, het bedrijfsleven of het onderwijs. In de spiksplinternieuwe hal staan twaalf high end plaatbewerkingsmachines met het logo van LVD op. “Met deze grote investering willen we bewijzen dat we trouw blijven aan de regio en er ook graag  onze activiteiten verankeren, ook al zijn we een internationale speler met eveneens fabrieken in de VS, Oost-Europa of China,” aldus CEO Carl Dewulf.

De ultramoderne faciliteit van 2500 m² moet een stimulans betekenen voor de plaatbewerking door bezoekers in contact te brengen met de technologie, de mogelijkheden en de knowhow in een innovatieve omgeving die aanzet tot leren en samenwerken. Het is deels een salescenter, maar ook deels een belevingscentrum waar kennis delen centraal staat. “Het moet tonen tot welke hoogstandjes LVD allemaal in staat is”, zegt Carl Dewulf. “Het XP Centrum zal de verwachtingen van de bezoekers overtreffen”, aldus Dewulf. “Ze kunnen vragen over hun toepassingen voorleggen aan specialisten en zien wat er mogelijk is, vandaag en in de toekomst. Ze krijgen de kans om de nieuwste producten uit te testen en om hun relaties met de experts van LVD verder uit te bouwen. De geïntegreerde werking van de nieuwste generatie machines en productieprocessen, automatisering, touchscreen technologie en software, volgens Industrie 4.0, maken ze live mee en zo verwerven ze inzicht in de voordelen van een verbonden, intelligente fabriek. Het XP Center is meer dan een showroom of een opleidingscentrum. We hebben een ruimte gecreëerd die bezoekers uitnodigt om de technologie van plaatbewerking en het merk LVD op een andere manier te leren kennen. Het gaat over het bekijken van nieuwe mogelijkheden, het leggen van relaties en ruimte voorzien voor het stimuleren van samenwerkingen en ideeën die de industrie ten goede komen.”

Ontworpen door het West-Vlaamse (Pittem) architectenbureau Naert is het XP Center van LVD een toonbeeld van licht en ruimte. De LVD Group, met roots die teruggaan tot in de jaren vijftig, is een toonaangevend producent van plaatbewerkingsmachines, lasersnijsystemen, ponsmachines, afkantpersen, scharen en automatiseringssystemen, geïntegreerd met en ondersteund door de CADMAN® software suite. De producten en technologie van LVD duiken wereldwijd op in alle mogelijke sectoren van de industrie: automobiel, bouw, staalsector, enzovoort.