GITS – Voor een publiek van meer dan 500 deskundigen uit de bedrijfswereld, de lokale sector, het onderwijs en de gezondheidszorg, kreeg maatwerkbedrijf Mariasteen de zogenaamde Belfius Smart Belgium Award 2017 uitgereikt, en dat in de categorie ‘Smart Care’. 

Mariasteen is het eerste Europese bedrijf dat Light Guide Systems® inzet op de werkvloer om zijn werknemers instructies te tonen aan de hand van een slim projectiesysteem. Mariasteen bewijst zo nog maar eens dat zij voluit gaat voor innovatie en hoogtechnologische oplossingen, met als doel mensen met een arbeidsbeperking te versterken.

De professionele jury van de Belfius Awards was vol lof: “Dit project helpt mensen met een beperking heel concreet in hun werk”, heet het. “Slimme projecties tonen of projecteren letterlijk elke stap van het productieproces, waardoor de medewerkers zelfs de complexere opdrachten kunnen uitvoeren. Het doet de mensen echt groeien in hun job.”

Innovatie op maat

Mariasteen is een maatwerkbedrijf dat kansen creëert voor ruim 850 mensen met een arbeidsbeperking. De voorbije jaren zijn de opdrachten er steeds complexer geworden. “Minder repetitief werk, kleinere productiereeksen, meer eenmalige bestellingen en een toenemend aantal producten zijn daar de belangrijkste oorzaken van”, zegt algemeen directeur Koen Staelens. “En dus zijn we op zoek gegaan naar een technologie om het werk te vereenvoudigen.”
Die oplossing vond het maatwerkbedrijf in een interactief projectiesysteem dat instructies op werkposten visualiseert via foto’s, pictogrammen, bewegende animaties en tekst. “Je kan het vergelijken met een interactieve PowerPoint. Het systeem toont de stappen die een medewerker moet volgen om bijvoorbeeld een toestel te assembleren”, illustreert de heer Staelens. “De instructies kunnen worden aangepast aan het niveau en de taal van de werknemer. Bij een foute handeling verschijnt er een rood licht.”

Sinds de invoering van het slimme projectiesysteem is de productiviteit van de werknemers flink gestegen. “We merken dat vandaag elke werknemer erin slaagt om minstens één van zijn opdrachten binnen een bepaalde tijd uit te voeren”, heet het. “Vroeger lukte dat bij minder dan 1 op 5. De innovatie biedt bovendien een concurrentievoordeel ten opzichte van andere maatwerkbedrijven.”