Tijdens de voorstelling van de beursgang van Balta, werd uitvoerig gesproken over de huidige en toekomstige aandeelhoudersstructuur. Nu de beurs wenkt, moet er op het vlak van transparantie anders gecommuniceerd worden. In het verleden was het bijvoorbeeld onduidelijk hoe de aandelen precies verdeeld waren.

CEO Tom Debusschere gaf tekst en uitleg. In de zomer van 2015 maakte het Texaanse private equity fonds Lone Star zijn “blijde intrede” bij Balta, zonder dat precies bekend was voor welk percentage. Tom Debusschere lichtte nu de tip en zei dat Lone Star toen (zomer 2015) en ook nu dus nog de volle honderd procent van de aandelen in portefeuille heeft. Na de beursgang zal Lone Star beetje bij beetje naar de exit trekken. Volgens insiders ook met een grote toegevoegde waarde. De beursgang zou in twee etappes tot 700 miljoen euro moeten opbrengen. Lone Star zou twee jaar terug 500 tot 600 miljoen euro op tafel hebben gelegd om Balta volledig in te lijven.

Steeds volgens Tom Debusschere is het de bedoeling dat het management van Balta via de beursgang een aandelenpakket verwerft, zonder daar een concreet bedrag op te plakken. Uiteraard kan het alleen maar om een klein minderheidspakket gaan, maar toch. “Dit is in elk geval ook een breuk met het verleden”, aldus nog de CEO.