IEPER – Op 7 maart wordt in Brussel de WOMED Award uitgereikt, zeg maar de titel van beste vrouwelijke ondernemer van Vlaanderen. De namen van de drie laatste kandidates werd door Unizo en Markant (de inrichtende organisaties) vrijgegeven. In de top drie, naast twee dames uit Limburg, ook één West-Vlaamse: Marjola Maes van het Ieperse recyclagebedrijf Degels Metal.

Marjola Maes is zaakvoerster in het recuperatiebedrijf van haar echtgenoot. Degels Metal zorgt voor recyclage van afgedankte metalen en daarnaast is er nog de  logistieke dochteronderneming Degels Transal. Degels Metal levert en verwerkt diverse metalen en aanverwante producten, gerecupereerd uit schroot, productieafval, voertuigen, kabels, enzovoort.

Bij de selectie van de genomineerden voor de WOMED Award-titel gaat de jury telkens op zoek naar sterke, inspirerende verhalen. Van vrouwen met een visie, met innovatie- en daadkracht. Kortom straffe ondernemersverhalen, van vrouwen die doorbijten en daardoor ook slagen. Niet alleen in zogenaamd ‘vrouwelijke sectoren’ – een cliché dat gelukkig steeds vaker door de feiten wordt achterhaald – maar evengoed in sectoren die soms nog hardnekkig als ‘mannelijk’ worden bestempeld. Ook Marjola Maes illustreert op overtuigende wijze hoe vrouwen ook in ‘stoere’ sectoren succesvol ‘de broek kunnen dragen’.

De twee andere finalisten komen uit Limburg. Het gaat om Marina Doggen van Gutami Solar uit Beringen en om Alexandra Limage van Sprint Transport uit Houthalen-Helchteren.