De Kortrijkse firma Meyhui, specialist in tafelaankleding, koos opnieuw de Belgische Sommelier van het Jaar. Wijnen De Clerck, eveneens uit Kortrijk, was co-organisator van het event. Na provinciale verkiezingen, met telkens één winnaar, treden alle kandidaten in het strijdperk voor de prestigieuze titel. Namens West-Vlaanderen nam Muriel Ravelingien (38) (Le p’tit Coeur in Sint-Eloois-Vijve) deel aan de wedstrijd. Vorig jaar strandde ze op de tweede plaats. Ze heeft een absolute voorkeur voor Oostenrijkse wijnen.

Het was de achtste maal dat de verkiezing van Sommelier van het Jaar plaats vond. Net zoals vorig jaar waren er twee winnaars: de uit Antwerpen afkomstige Gianluca Di Taranto en Luxemburger Cédric Thomas. Een professioneel jury geeft de doorslag. De verkiezing van de Sommelier of the Year is geen wedstrijd, maar een erkenning van de beste sommelier op het werkveld, die wordt bekroond voor zijn dagelijkse inzet en zijn professionalisme. Het gaat dus niet om een wedstrijd maar wel over een verkiezing. De kandidaat-sommeliers worden beoordeeld op basis van de volgende criteria: werkzaam zijn in een Belgisch restaurant, over vaktechnische bagage en beroepservaring beschikken, communicatieve en technische vaardigheden, de technische samenstelling van de wijnkaart beheersen en finaal ook garant staan voor een representatief wijnkaartbeheer en prijs/kwaliteitsverhouding.

De firma Meyhui van CEO Baudouin Meyhui is er van overtuigd dat er in deze traditioneel overwegend mannelijke wijnwereld ook heel wat dames dagelijks hun bekwaamheid bewijzen. Daarom organiseert de firma ook een verkiezing van “Wine Lady of the Year”, en dit voor het derde jaar op rij. Sybille Troubleyn ging met de hoogste onderscheiding lopen. Zij is de directeur-eigenaar van het Antwerpse WineWise, aanbieder van professionele wijnopleidingen. In Gent organiseert ze professionele wijncursussen voor bedrijven, wijnprofessionals en particuliere proevers. Dat gebeurt op diverse niveaus: stijlen, druivenrassen, wijnregio’s, enzovoort. Met klanten als Voka, 15 lesgevers en een internationaal platform achter zich, is WineWise een naam in wijnland.