Michael Vanderhaeghe, zoon van Franky Vanderhaeghe van Hostellerie Saint-Nicolas in Elverdinge, heeft de eerste plaats behaald in de hoog aangeschreven wedstrijd “Jeunes Talent Disciples Escoffier“. Het concours vond plaats in Parijs. De jonge West-Vlaming is de eerste Belg die deze befaamde culinaire wedstrijd wint. Michael is amper 23 jaar oud en schrijft dus nu al een beetje geschiedenis. Enkele Belgische meesterkoks waren er als de kippen bij om hem te feliciteren. Dat gebeurde in het Hof van Cleve (Kruishoutem) van Peter Goossens. Om begrijpelijke redenen reageerde Michael erg emotioneel op zijn overwinning.

De Trophée Jeunes Talents Escoffier wordt georganiseerd door de internationale beroepsvereniging van keukenchefs Les Disciples d’Escoffier. Doel is om het erfgoed van de beroemde chef Auguste Escoffier in ere te houden. De dorade van Vanderhaeghe viel kennelijk danig in de smaak bij de jury. De kandidaten die 23 jaar of jonger moeten zijn, kwamen uit diverse landen: uit de Benelux, maar ook uit Frankrijk, Italië, Zwitserland en zelfs China. De jury oordeelt op basis van diverse criteria waaronder techniek in de keuken en degustatie. Juryvoorzitters waren Nicolas Sale (Ritz, Parijs) en Denis Couriade (van het Parijse restaurant Alain Ducasse).

Op Facebook regende het reacties, waaronder deze: “Vader Franky kan op beide oren slapen, de opvolging is goed en wel verzekerd.” Saint-Nicolas is een bekende culinaire tempel aan de rand van Ieper. Zoon Michael startte zijn loopbaan bij restaurant Pegasus in Poperinge. Hij stond ook nog in de keuken van de Karmeliet en bij Kobe Desramault in In De Wulf. Momenteel toont het jonge talent zijn kunsten bij Maarten Bouckaert in Castor in Beveren-Leie.