ARDOOIE – Een vrouw uit West-Vlaanderen is door Trends uitgeroepen tot Manager van het Jaar. Haar naam: Michèle Sioen van het gelijknamige bedrijf (Sioen Industries). Ze was voor de derde maal opgenomen in de preselectie en dus derde keer goede keer. Het is niet uitzonderlijk dat een West-Vlaming met deze onderscheiding gaat lopen, wel dat een vrouw deze titel in de wacht sleept. Alleen Roos Claeys (Kinepolis) en Martine Reynaers (Reynaers Aluminium) deden haar dat voor.    

Toen Sioen in 1996 naar de beurs trok, had stamvader en oprichter Jean-Jacques Sioen samen met zijn echtgenote Jacqueline Soete één grote droom: dat zijn drie dochters op termijn hun levenswerk zouden verder zetten. Een wens die grotendeels is uitgekomen, want twee van de drie dochters zijn effectief aan boord in topfuncties. Michèle Sioen profileerde zich als de dauphin en nam na de dood van haar vader de leiding in handen van het snel groeiende bedrijf dat doorheen de jaren is geëvolueerd tot een heuse multinational (56 vestigingen in 23 landen).

Michèle Sioen (52) was tot mei vorig jaar nog voorzitter van het VBO en een believer van de Belgische maakindustrie. Dat Michèle Sioen uitgerekend nu gekozen wordt tot Manager van het Jaar is bepaald géén toeval. In 2017 maakte Sioen Industries een kwantumsprong om u tegen te zeggen. In het voorjaar van 2017 zette CEO Michèle Sioen haar handtekening onder liefst vijf buitenlandse overnames. Eind 2016 ging de CEO ook al het jaagpad op met toen twee deals. De overname van het Britse James Dewhurst (een producent van technisch textiel) was zelfs de grootste overname uit de geschiedenis van het bedrijf met hoofdzetel in Ardooie. Volgens Michèle Sioen was die overnamestrategie nodig om het gamma producten uit te breiden en om marktleider te blijven in heel wat niches. Innovatie is sowieso één van de absolute hoekstenen van de strategie. 

Zo de moeder, zo de dochter

Met haar eretitel loopt dochter Michèle zowat in het spoor van moeder Jacqueline, die vorig jaar mocht pronken met de titel van ‘business women of the year‘, een onderscheiding die toegekend werd door Director-E, één van de toonaangevende Europese magazines in de kledingbranche. Daar bovenop kreeg ze ook nog eens een live time achievement award voor haar verdienste in het bedrijf dat in 1960 werd opgericht.

Michèle Sioen woont in Knokke met haar echtgenoot Marnix Galle, die actief is in de vastgoedwereld. Het echtpaar kwam vorig jaar ook nog in het nieuws als de nieuwe bewoners van het koninklijk kasteel Belvédère.