De restaurantgids Michelin heeft zijn jaarlijkse sterren toegekend en wat al lang niet meer moest bewezen worden, kwam nog maar eens tot uiting: West-Vlaanderen heeft culinair veel te bieden.

De traditie werd alvast gerespecteerd met opnieuw de hoogste onderscheiding (drie sterren) voor Gert De Mangeleer (Hertog Jan) en Peter Goossens (van het vlakbij de provinciegrens gelegen Hof van Cleve). In Roeselare mag Tim Boury van het gelijknamige restaurant een tweede ster toevoegen aan zijn gevel.

Michelin geeft onmiddellijk ook een eerste ster aan Kobe Desramaults, die Dranouter (‘In de Wulf’) verliet om elders (Gent) aan de slag te gaan met zijn no nonsense restaurant Chambre Séparée. Het concept van Chambre Séparée wordt door Michelin ‘erg verfrissend’ genoemd. Hetzelfde mag gezegd worden van Geert Van Hecke, die ook meteen een eerste ter krijgt voor zijn nieuwe culinaire initiatief ‘Zet’joe’ nadat hij de deuren van De Karmeliet sloot. Nog andere West-Vlaamse restaurants mochten hun eerste ster in ontvangst nemen. Dat was het geval voor M-Bistro (Nieuwpoort), Carcasse (Sint-Idesbald) en het Brugse Goffin.

De volledige West-Vlaamse lijst van twee- en een ster restaurants ziet er als volgt uit. Twee sterren voor Boury, Hostellerie St-Nicolas (Elverdinge), La Durée (Izegem), Bartholomeus (Knokke-Heist), Hostellerie Le Fox (De Panne) en De Jonkman (Brugge). Eén ster ging naar Zet’Joe (Brugge), M-Bistro (Nieuwpoort), Goffin (Brugge), Carcasse (Sint-Idesbald), Castor (Beveren-Leie), Philippe Nuyens (Blankenberge), Den Gouden Harynck (Brugge), Sans Cravate (Brugge), De Zuidkant (Damme), Marcus (Deerlijk), Vol-Ver (Marke), Cuines 33 (Knokke-Heist), Jardin (Knokke-Heist), Sel Gris (Knokke-Heist), Table d’Amis (Kortrijk), Auberge de Herborist (Brugge), Berto ( Waregem) en Ter Leepe (Zedelgem).

Opvallende vaststelling: het zuiden van de provincie heeft nog duidelijk een achterstand in te halen tegenover het noorden.