Op de hoek van de Lange Steenstraat met het pleintje ‘De Kring’, opent de nieuwe middenstandszaak OES op vrijdag 3 november officieel de deuren. Een opsteker voor Kortrijks bekendste maar ook wel geplaagde winkelstraat. Met dank aan initiatiefnemers Chantal Verniest en Christophe Toye die andere middenstanders mee op sleeptouw nemen.

Een wandeling door de Kortrijkse winkelstraten is, helaas drie maal helaas, niet altijd opbeurend. De beloftes van de stadscoalitie om de winkel leegstand drastisch terug te dringen, heeft op vijf jaar tijd weinig resultaat opgeleverd. Wie het mocht meemaken denkt zelfs met heimwee terug aan de bruisende winkelstad die Kortrijk was in de jaren zestig, zeventig en tachtig.

Gelukkig zijn er nog zelfstandigen die het tij willen helpen keren. Zoals Christophe Toye en Chantal Verniest die rond deze tijd OES boven de doopvont houden. “OES wordt een ‘concept store’ waar feelgood en happyness van afstraalt”, vertelt het duo. “Kom binnen, en je wordt instant-blij. De inrichting is hip en kleurrijk, en het unieke aan het concept is dat verschillende kleine zelfstandigen en designers een eigen plaats krijgen waar hun aanbod voor hen wordt verkocht. Er is ook een kleine verbruiksruimte met koffie van Nespresso en gezonde taarten van Madame Bakster (www.madambakster.be) die hiermee opnieuw een verdeelpunt in Kortrijk heeft. Er zijn al soortgelijke initiatieven in Antwerpen, Brussel en Mechelen, en nu dus ook in Kortrijk.”

De naam van de winkel verwijst naar het Kortrijkse dialectwoord voor ‘ons’. “Want het wordt echt een winkel van oes”, aldus Toye. “We runnen namelijk samen de shop, en staan ook voor elkaar in de winkel. Op dit moment nemen 10 webshops en detailhandelaars deel, er zijn er nog enkele in de running. Er komen zeker nog mensen bij, want het is een heel groot pand. We bieden onder meer kledij, planten, speelgoed, kaartjes, juwelen, keukengerei, en nog meer moois aan. Alles ingedeeld in informatieve hoekjes per deelnemer.Voorlopig zijn we online alleen te vinden op Facebook, een website is in de maak.”