ANZEGEM – Mark Vervaeke, jarenlang hét gezicht van de sectorfederatie Fedustria, vertrok deze week met pensioen. Om het met zijn eigen woorden te zeggen: “Vanaf deze week heb ik een andere CEO, mijn eigen vrouw.”

Met Vervaeke vertrekt een boegbeeld van de sector. Hij was alom bekend en gerespecteerd bij de textielbedrijven die lid waren van Fedustria, en dat waren hoofdzakelijk West-Vlaamse bedrijven. Sinds de jaren tachtig was hij een trouwe, goed geïnformeerd en bijzonder integere luitenant van de federatie. Met hem verdwijnt zeker een pak kennis van de sector.

Officieel droeg hij de titel ‘manager carpets & interior textiles’. In die functie deed hij aan communicatie in de meest brede zin van het woord (intern zowel als extern) en stond hij in voor de belangenbehartiging van en de dienstverlening voor de bedrijven . Met de discretie, de eenvoud, de Gründlichheit en de charme die hem eigen waren, veroverde hij op zijn manier zowat alle harten van alle leden. Zijn uitgebreide dossierkennis gekoppeld aan mensenkennis waren imponerend.

Na een korte loopbaan bij Honeywell en bij Van Marcke, begon Mark Vervaeke in 1984 bij wat toen het Nationaal Verbond van Tapijt- en Meubelstofproducenten heette. In 1987 veranderde naam naar Febeltex en in 1997 ontstond Fedustria uit een fusie van Febeltex en Febelhout. De altijd bescheiden gebleven Vervaeke maakte het allemaal vanop de eerste rij mee.

Hij wordt opgevolgd door Kris Vermoesen die geheadhunt werd en Cargill ruilt voor een hem nog onbekende sector.