Het van origine Kortrijkse Kinepolis kende een moeilijk maar toch succesvol jaar 2016. Dat zegt CEO Eddy Duquenne naar aanleiding van het bekend maken van de jaarresultaten. Kortrijkzaan Joost Bert is nog altijd meerderheidsaandeelhouder van de bioscoopgroep die ook voor een deel op de beurs noteert.

2016 was een uitzonderlijk expansiejaar voor Kinepolis, met de opening van vijf nieuw gebouwde bioscopen in Nederland, Spanje en Frankrijk, en de succesvolle integratie van overgenomen vestigingen. Ondanks een minder sterk filmaanbod, het EK voetbal en minder vakantiedagen in 2016, zette de groep solide financiële resultaten neer. Het aantal bezoekers steeg met 7,5 procent tot 23,8 miljoen, dankzij de expansie van de groep. De totale opbrengsten namen toe met 7,7 procent  tot 324,9 miljoen euro, dankzij de stijging van het bezoekcijfer, een hogere verkoop per bezoeker en de gestegen B2B- en vastgoedinkomsten. De courante winst daalde met 6,5 procent tot 40,4 miljoen euro door hogere afschrijvingen als gevolg van de expansie en een hogere effectieve belastingvoet. Dankzij de opbrengsten uit de verkoop van Utopolis en éénmalige fiscale kosten in 2015, steeg de winst toch nog met 47,7 procent tot 47,6 miljoen euro. De winst per aandeel bedroeg 1,75 euro.

Kinepolis groeide vooral in de jaren zeventig, tachtig en negentig uit tot een soliede groep, met dank aan Albert Bert die ooit begon met een kleine cinéma in Harelbeke.