In Moeskroen, aan de rand van West-Vlaanderen, zit niet alleen de eerste klasse voetbalploeg in de problemen. Hetzelfde geldt ook voor de binnenstad. De stad Moeskroen moet dringend zijn winkelcentrum aanpakken. Dat is een conclusie die gemaakt wordt door het onafhankelijke expertenbureau SDCL die in een rapport de situatie analyseerde. De conclusie luidt dat de situatie van de Moeskroense middenstand momenteel bijzonder zorgwekkend is. Dat is vooral het gevolg van de concurrentie van het nabijgelegen winkelpark Les Dauphins, eveneens op Moeskroens grondgebied. De nabijheid van het winkelrijke West-Vlaanderen, met steden als Kortrijk, Waregem of Roeselare, verklaart uiteraard ook de stand van zaken. Net als het overaanbod aan winkels in Noord-Frankrijk.

Moeskroen heeft in zijn binnenstad vooral te kampen met veel leegstand. Het meest verontrustende cijfer dat uit het rapport naar voor komt is de verhouding van aankopen in het stadscentrum en het winkelpark Les Dauphins aan de rand van de stad: 64% van de consumenten zou zijn aankopen doen in het winkelpark. Daardoor kampt de binnenstad met een grote leegstand en zijn er vooral winkels te vinden uit het lagere segment. SDCL wijst er wel op dat de situatie in Moeskroen momenteel nog niet kritiek is, maar wel veel slechter is dan in vergelijkbare steden als Doornik, La Louvière en Verviers.

Gemeenteraadslid Simon Varrasse van Ecolo zegt in de media niet verrast te zijn met de uitspraken in het rapport. Volgens hem heeft het gemeentebestuur te weinig oog gehad voor de ontwikkeling van de binnenstad. Ook de handelaars zijn niet verbaasd en wijzen op een aantal extra kosten die handelaars in de binnenstad moeten betalen, waardoor ze worden afgeschrikt om nieuwe winkels te openen.