My Machine doet 500 kinderen dromen van nieuw ondernemerschap

my-mach

Bijna vijfhonderd kinderen van uit heel Vlaanderen bedachten, tekenden en ontwierpen deze week hun eigen droommachine. Ze werden daarbij begeleid door studenten van de Howest Bacheloropleiding Industrieel productontwerpen (tweede jaar). Het event kadert in de werking van My Machine. My Machine Vlaanderen is een initiatief ontwikkeld door My Machine vzw (Howest, Streekfonds West-Vlaanderen en Intercommunale Leiedal) dat ondernemingszin, creativiteit en kruisbestuiving wil stimuleren binnen alle onderwijsniveaus, overeenkomstig de slogan “jong geleerd is oud gedaan”. Voor de uitrol in Vlaanderen wordt ook samengewerkt met Vlajo.

Beide partijen, de studenten van de hogeschool en de honderden kinderen, halen voordeel uit het initiatief. De studenten halen het creatiefste in de kinderen naar boven, waarna de klas de top 5 van mooiste of mafste machines kiest. Eén daarvan wordt geselecteerd en opnieuw ontworpen door alle kinderen van de klas. Deze ontwerptekeningen en -maquettes dienen als inspiratie voor de studenten die het concept verder gaan uitwerken tot een product. Tenslotte bouwen leerlingen van het technisch secundair onderwijs een werkend prototype van deze machine. Eind juni van volgend jaar wordt het hele proces van kindertekening tot tastbare machine tentoongesteld. De Huiswerkmachine, de Spokenverjager, de Ruzie-oplosser en het Frietkanon zijn slechts enkele van de straffe uitvindingen die dankzij My Machine werden gerealiseerd in het verleden.

Na de lancering van het concept in 2008 in Kortrijk, is My Machine niet langer en alleen actief in België, maar via licenties ook in zeven landen op drie continenten (België, Slovenië, Portugal, Frankrijk, Slovakije, Zuid-Afrika en USA). In feite wordt dankzij My Machine het hele doorloopproces van een product afgelegd: van idee over ontwerp of prototype tot de machine ofte het eindproduct. Vandaar de naam: My Machine. (KC)