Nieuw windmolenpark in de Noordzee

dennulnobelwind_0(1)

Op circa 50 kilometer voor de Noordzeekust, wordt de komende jaren een nieuw windmolenpark gebouwd. Baggeraar Jan De Nul (JDN) en Nobelwind hebben in dit verband een principieel akkoord getekend. Het nieuwe park zal pal naast het al bestaande Belwindpark komen te liggen. Gezien de afstand van de kustlijn zal het niet met het blote oog kunnen waargenomen worden.

Het contract tussen JDN en Nobelwind heeft betrekking op het ontwerp, de aankoop, de bouw en de installatie van 51 paalfunderingen voor 50 windturbines. De Belgische kusthaven Oostende werd gekozen als rangeerhaven. Oostende bevestigt daarmee nogmaals zijn nieuwe roeping als dienstverlener voor de offshore industrie en alles wat in zee gebeurt.
Op 46 kilometer voor de kust van Zeebrugge zal het nieuwe offshore windpark “Nobelwind” bestaan uit 50 Vestas windturbines van elk 3,3 MW, goed voor 165 MW in totaal. Het windpark van circa 22 vierkante kilometer zal met een eerder in 2013 geïnstalleerde exportkabel aangesloten worden op het Belgische elektriciteitsnet. Bedoeling is om zo’n 197.000 gezinnen van groene stroom te voorzien en de CO2-emissie met 197.000 ton per jaar te verminderen. De turbines zelf hebben een hoogte van 135 meter en de diameter van de rotor bedraagt 112 meter.

De firma Jan De Nul laat weten dat het nog medewerkers zoekt om dit concrete project te helpen realiseren. (KC)