RIJSEL – Met MyAuchan rolt de Franse retailgroep Auchan in Noord-Frankrijk een nieuw concept uit van stedelijke gemakswinkels. De ambitie is ‘fygitaal’: een versmelting van fysieke en digitale retail, met horeca-elementen daar bovenop.

Het is een trend: vooral in de grote steden ontwikkelen retailers nieuwe buurtwinkelformules die nadrukkelijk antwoorden bieden op alle dagelijkse of onmiddellijke behoeften van passanten en buurtbewoners. Zo ontstaan enseignes die naast hun retailfunctie ook diensten en horecaconcepten integreren. Denk maar aan de eerdere démarches van Carrefour met de formule Bon’App in Frankrijk of aan de nieuwste generatie Carrefour Express-winkels in België. Auchan komt nu sinds kort ook in Rijsel voor de dag met iets gelijkaardigs onder de noemer ‘ultra proximité’. De retailgroep kiest daarbij voor de formule MyAuchan.

De eerste vestiging opende eind 2016 in Parijs. Die stadswinkel van 298 m² verkoopt een assortiment van zo’n 5.500 referenties aan scherpe prijzen en wilde een vernieuwend multichannel concept zijn voor snelle boodschappen, lunch- of snackpauzes en dagelijkse diensten. MyAuchan beschikt over een verbruiksruimte met sinaasappelpers, Nespresso-koffiemachine, drinkfontein, microgolfoven en grill. Klanten kunnen hier een hapje eten, de krant lezen, hun laptop of smartphone opladen en gebruik maken van het wifinetwerk. De bakkerij krijgt een hoofdrol, net als een sushistand. Verder biedt MyAuchan, als toetje op de taart, ook nog een reeks diensten aan zoals een droogkuis, een desk voor foto-ontwikkeling of een postpunt. De stedelijke gemakwinkels is dagelijks open van 7 uur tot 22 uur, en ook dat zorgt voor een verfrissend geluid in het retail landschap.

Fysiek én digitaal

MyAuchan wil naar eigen zeggen een ‘fygitaal’ concept zijn en dus het beste van de fysieke handel (nabijheid, aantrekkelijkheid, winkelplezier, service…) combineren met de flexibiliteit van de digitale handel. Daarom vinden shoppers in de winkel een bestelzuil die toegang geeft tot het assortiment van de webshops auchan.fr en auchandirect.fr. Ze kunnen hun online bestelling vervolgens ter plaatse laten leveren in gekoelde lockers, maar de winkel bezorgt ook bestellingen per fiets.