Noorse Centrale Bank heeft drie procent in Barco

Uit Barco buildings-offices-kortrijk-barco-1een eigen mededeling van Barco blijkt dat de Norges Bank uit Oslo (Noorwegen) per 29 maart 2016 3,12 procent van de aandelen bezit in het Kortrijkse technologiebedrijf Barco, of omgerekend 406.059 aandelen. Eens een drempel overschreden is, hebben beursgenoteerde bedrijven de plicht dat te melden aan de beursautoriteiten en aan het grote publiek. Het aandeel Barco noteert op Euronext maar ook op de New York Stock Exchange (NYSE).

Norges Bank is de centrale bank van Noorwegen. Als onderdeel van de centrale bankactivitieiten, beheert Norges Bank de deviezenreserves van de Noorse staat en is zij verantwoordelijk voor het beheer van het Norwegian Government Pension Fund Global (GPFG). De formele verantwoordelijkheid van het beheer van de GPFG ligt bij het Ministerie van Financiën, maar is gedelegeerd aan Norges Bank. Alle investeringen en participaties worden uitgevoerd door Norges Bank optredend als hoofdpartij en alle bedrijven zijn geregistreerd in naam van Norges Bank.

Barco is een internationaal technologiebedrijf. Het ontwerpt en ontwikkelt networked visualization producten voor de Entertainment, Enterprise en Healthcare- markten. Barco beschikt over eigen faciliteiten voor sales & marketing, customer support, R&D en productie in Europa, Noord-Amerika en Azië. Barco is actief in meer dan 90 landen, telt wereldwijd 3.300 werknemers en realiseerde in 2015 een omzet van 1,029 miljard euro. CEO is Eric Van Zele. Rond deze tijd neemt Barco zijn nieuwe hoofdzetel, aan de rand van Kortrijk, in gebruik. (KC)