VEURNE – Als het van Xavier Bertrand afhangt, dan moet het Franse noorden nog meer inzetten op nucleaire energie. Xavier Bertrand is de machtigste politicus van les Hauts-de-France. De stellingname van de man, zorgt voor heel wat verhitte discussie pal over de grens met West-Vlaanderen. De kerncentrale van Gravelines ligt zoals bekend maar op een boogscheut van Veurne.

Xavier Bertrand schreeuwt het als het ware van de daken: hij heeft mooi genoeg van windmolens, die volgens hem alleen maar zorgen voor visuele pollutie. Maar wie degelijke stelling inneemt, moet natuurlijk ook een alternatief naar voor schuiven. Dat doet hij ook met een expliciet pleidooi voor een tweede kerncentrale in het Franse noorden, de regio die tegenwoordig wordt omschreven als les Hauts-de-France. Omdat een nucleaire centrale per definitie nood heeft aan koelwater, dringt een ligging aan de kust zich op. Daarbij wordt in de eerste plaats gedacht aan de regio rond Duinkerke, ofte de stad vlak naast Gravelines. Het spreekt voor zich dat een tweede nucleaire centrale in de achtertuin van West-Vlaanderen, een groot impact zou hebben.

Critici van Xavier Bertrand vinden dat zijn houding getuigt van een eindeloze mépris voor de schoonheid, de rijkdom, de geschiedenis, de cultuur en de authenticiteit van de regio les Hauts-de France, om nog te zwijgen over het gebrek aan respect voor de burgers. Sommigen gaan zo ver dat ze Bertrand verwijten dat hij zijn eigen regio bestempelt als een industriële vuilbak.