Leijardinicoedal heeft alweer een gerenommeerd bedrijf aangetrokken op Evolis: Jardinico. Het bedrijf uit Avelgem dat gespecialiseerd is in de productie van parasols en tuinmeubilair wil zijn activiteiten uitbreiden met een nieuwe vestiging op het innovatieve bedrijvenpark. Het nieuwe gebouw komt op het binnenplein, recht tegenover de bestaande gebouwen van AVC.

Jardinico is een producent van parasols en tuinmeubilair. De geschiedenis van Jardinico leest als een mooi verhaal. “Fabiola” was de naam van een confectiebedrijf in kinderkleding dat in de jaren 60 een stevige reputatie wist op te bouwen onder impuls van de twee broers Vandeputte en hun echtgenotes. Eind jaren 90 voegde een van hun kinderen, Bruno Vandeputte, zich op 23-jarige leeftijd bij het bedrijf en daar kreeg hij de vrijheid om kleinschalig te experimenteren met de confectie van kwaliteitskussens voor tuinmeubilair. Een visionair idee, zo bleek, want gaandeweg groeide deze activiteit uit tot de hoofdbezigheid van Jardinico. Inmiddels werd het aanbod uitgebreid met tuinparasols en andere decoratieve tuinaccessoires, telkens met een vernieuwend design en superieure afwerking. In 2006 investeerden de zaakvoerders dan ook in een nieuwe vestiging in Avelgem waar ze ruimte vonden voor een nieuwe showroom, een atelier, magazijn en kantoren. In de nieuwe vestiging in Avelgem werd meteen het startschot gegeven voor een generatiewissel: de ouders Vandeputte zetten een stapje opzij en gaven de fakkel door aan Bruno en Bram Vandeputte. De afgelopen jaren kent de firma telkens een flinke groei. Uitbreiden is opnieuw de boodschap, en dat die uitbreiding dringend is, mag blijken uit het feit dat de zaakvoerder zijn kantoren recent moest onderbrengen in het bedrijvencentrum Harelbeke.

Het plaatsgebrek was mee een gevolg van het succes van en nieuwe collectie parasols. Deze volledige nieuwe lijn design parasols, waarvoor een patent in aanvraag is, kent een ongezien succes. Een nieuwe vestiging op Evolis moet ruimte bieden voor de verdere ontwikkeling, productie en verzending. Op Evolis is nu nog tien van de 30 hectare beschikbaar. Het nieuwe bedrijfsgebouw wordt opgetrokken op een perceel van 5.000 m². Op korte termijn worden 10 mensen tewerkgesteld op de nieuwe site, maar de zaakvoerder denkt dat aantal nog voor 2020 te verdubbelen. De zaakvoerders kiezen voor Evolis vanwege de internationale uitstraling van de site. Jardinico voert meer dan 80 procent van zijn omzet uit: 50 procent van die export gebeurt binnen Europa en 30 procent daarbuiten. De belangrijkste Europese klanten bevinden zich in Frankrijk, Spanje, Nederland, Luxemburg en Groot-Brittannië. De belangrijkste niet-Europese klanten bevinden zich in Australië en Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Hongkong en Dubai. (KC)