De dynamiek rond slimme en duurzame steden is zeker niet alleen voorbestemd voor de grote metropolen. Na Poperinge wil ook de West-Vlaamse grensstad Menen zich profileren als smart city. De stad wil daartoe het bewijs leveren via de uitbreiding en de renovatie van de sporthal in Lauwe. Met dit project geeft Menen niet alleen gestalte aan zijn ambitie om talentvolle sporters en sportclubs met aangepaste en uiterst energiezuinige infrastructuren te ondersteunen. Het nieuwe gebouw wordt bovendien polyvalent gemaakt en zal door scholen, senioren, recreatieve sporters en verenigingen gebruikt worden. Het toont aan dat kleine lokale overheden op hun niveau hun bijdrage leveren tot de realisatie van de Europese klimaatdoelstellingen, aldus het stadsbestuur onder leiding van burgemeester Martine Fournier.

Met de bouw van een modern en duurzaam polyvalent complex in het park Ter Walle dient zich ook een tweede project aan dat kan genieten van de voordelige financieringsvoorwaarden van het Smart Cities & Sustainable Development-programma van Belfius en de Europese Investeringsbank. Schepen Tom Vlaeminck geeft tekst en uitleg: “Stap per stap streven we naar een duurzaam en energiezuinig gebruik van onze stadsgebouwen, zowel bij nieuwbouwprojecten, renovaties als herstellingen aan oudere gebouwen. De uiteindelijke doelstelling is om samen met intussen al duizenden lokale en regionale initiatieven de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU op hun grondgebied te verwezenlijken. Deze twee projecten passen volledig in dat engagement. Ze bewijzen ook dat duurzaam bouwen perfect haalbaar en betaalbaar is voor lokale overheden. We kunnen uiteraard alleen maar toejuichen dat ze via het programma ‘Smart Cities & Sustainable Development’ van Belfius en de EIB konden gefinancierd worden. Dankzij de voordelige voorwaarden die verbonden zijn aan de Europese fondsen, kan de rentelast gevoelig worden verlicht, wat de stadsfinanciën en alle Menenaars ten goede zal komen.”

Op twee jaar en zes maanden tijd werden in ons land al niet minder dan 62 ’smart’ projecten via het programma Smart Cities & Sustainable Development gefinancierd voor een totaalbedrag van ongeveer 400 miljoen euro. Ook het CNG-tankstation van IMOG en het stadsvernieuwingsproject in Harelbeke, deden er hun voordeel bij. Via dit nieuwe investeringsprogramma willen Belfius en de EIB verder bijdragen aan de actieve ondersteuning van de Smart Cities-dynamiek in België en meewerken aan duurzame groei als bron van welvaart en sociale vooruitgang ten gunste van de burgers en de ondernemingen.