De stad Oostende heeft 200.000 euro veil om starters te steunen. Een onafhankelijke jury beoordeelt de dossiers. Dit jaar werden als vier dossiers van elk 20.000 euro succesrijk afgerond: Flight Watch (wereldwijd transport van levende dieren), Lunette Mobilette (nieuwe sales aanpak in de optiekwereld), Nuvia/Goviar (virtual reality) en Future Services (controle windmolenparken). Er kunnen nog zes starters azen op een beurs van 20.000 euro voor innovatieve projecten. Oostende werkt daarvoor samen met het Economisch Huis Oostende, dat het endogeen ondernemerschap zoveel mogelijk wil ondersteunen.

Volgens Gunther Vanpraet, gedelegeerd bestuurder van Economisch Huis Oostende, heeft de keuze voor Energy Port al voor nieuwe toegevoegde waarde gezorgd. Die toegevoegde waarde vertaalt zich ook in de oprichting van nieuwe spin-off bedrijfjes in en rond de Koningin der Badsteden. “Ook voor het Passendale project werken we voortaan met een tweesporenbeleid”, aldus Vanpraet. “We geven enerzijds steun aan zuivere innovatie met kans op een economische bedrijvigheid. Maar anderzijds werken we ook aan een pool van innovatieve start-ups die elkaar creatief bestuiven.” Burgemeester Johan Vande Lanotte benadrukt ook dat Oostende graag kiest voor en steun verleent aan bedrijven die innovatie hoog in het vaandel dragen. “Waarmee niet gezegd wil zijn dat we klassieke bedrijven links laten liggen”, aldus nog Vande Lanotte.

Dat Oostende een boontje heeft voor innovatieve starters, moge ook blijken uit het feit dat Startit@KBC er deze week neerstreek voor een driedaags event waarbij jong ondernemerschap centraal stond.