OOSTENDE – In de luchthavens Oostende-Brugge en Antwerpen legt VLM Airlines vanaf 1 oktober nieuwe dagelijkse vluchten in van en naar Manchester. De verbinding zorgt voor nieuwe toeristische mogelijkheden. Vooral Brugge, de Westhoek en Oostende kunnen zich door de vluchten vanuit Manchester verder positioneren op de Britse markt.

Manchester is de vierde grootste Britse stad. Miljoenen inwoners uit deze regio krijgen met de vluchten naar de luchthaven Brugge-Oostende de kans om West-Vlaanderen te ontdekken als bestemming voor een korte vakantie. Jaarlijks reizen meer dan een half miljoen Britten naar Vlaanderen (exclusief Brussel). Zo’n 60 procent kiest voor een verblijf in West-Vlaanderen.

Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Al diverse jaren steunen we de inspanningen om nieuwe verbindingen te realiseren met Britse luchthavens. We zijn tevreden met het nieuwe initiatief en hopen op nog meer lijnen vanuit diverse bestemmingen in Groot-Brittannië. Er wordt nagedacht om onze bestemmingen extra in de kijker te plaatsen in de regio van Manchester”.

De Brugse burgemeester Renaat Landuyt reageert enthousiast op de komst van VLM Airlines: “Engeland is traditioneel een belangrijke herkomstmarkt voor het verblijfstoerisme in Brugge. Met de nieuwe verbinding vanuit Manchester bereiken we een regio van 7 miljoen inwoners die snel en comfortabel naar onze stad kunnen reizen. We hopen dat dit inspirerend initiatief de weg opent voor nog meer rechtstreekse verbindingen vanuit Midden-Engeland en Schotland naar de luchthaven Oostende-Brugge”.

Voorkeur bestemming voor Britten

Ook burgemeester Johan Vande Lanotte van Oostende is positief over de plannen van de luchtvaartmaatschappij VLM Airlines voor de nieuwe route Oostende – Manchester – Antwerpen: “Deze lijn betekent een belangrijke nieuwe stap voor de luchthaven aan zee, alsook voor Oostende en regio. Met Manchester als internationale bestemming, wordt een nieuwe doelgroep bereikt, nl. stedenreizigers en zakenreizigers, daar waar de meeste andere vluchten zich vooral uitgaand richten op strandvakanties. Deze nieuwe route zal een belangrijke rol spelen in het aantrekken van Britse reizigers naar Oostende en regio, en biedt uiteraard ook mogelijkheden voor de lokale bewoners . Manchester is immers de 2de grootste luchthaven in Groot-Brittannië en is centraal gelegen. De vluchturen zijn in beide richtingen gunstig en de dagelijkse frequentie biedt heel wat mogelijkheden. Oostende is traditiegetrouw een geliefde bestemming bij Britse toeristen. Ruim een derde van de internationale overnachtingen in Oostende zijn Britten”.

Diverse partners uit West-Vlaanderen (Westtoer, Toerisme Brugge, Toerisme Oostende, de hotelfederaties van Brugge en Oostende, enzovoort) bundelen al enkele jaren de krachten binnen de vzw Toeristische Ontsluiting West-Vlaanderen om met marketinginspanningen meer inkomende passagiers aan te trekken via de luchthaven Oostende-Brugge.