OOSTENDE – Nauwelijks een jaar na zijn toetreding tot het kapitaal in Zora Bots verhoogt projectontwikkelaar Bart Versluys, via zijn privé-investeringsholding Scorpiaux, zijn aandeel in het roboticabedrijf. Het pakket aandelen van de Oostendse investeerder stijgt van 25 naar 50 procent. De andere 50 procent blijft in handen van het management (Fabrice Goffin en Tommy Deblieck). 

Versluys koopt zijn nieuwe pakket aandelen van de Nederlander Gerard Cok. Daarmee wordt Zora Bots opnieuw een honderd procent (West-) Vlaams verhaal. Met de kapitaalherschikking willen de drie aandeelhouders de internationale groei van Zora Bots mee vorm geven. Deze operatie valt samen met nieuwe akkoorden die Zora Bots getekend heeft met reuzen uit de sector. Met de Chinese fabrikant CanBot, lanceert Zora Bots de  humanoïde robot Oliver, die tal van mogelijkheden creëert  in vele sectoren zoals veiligheid, retail, enzovoort. Sinds vorig jaar loopt er ook een exclusieve partnership met het Japanse Softbank Robotics, de eerste fabrikant wereldwijd van humanoïde robots.

Wereldmarkt

“Dankzij de dynamiek die in 2017 heerste, en de toetreding van Bart Versluys tot het kapitaal, kon de onderneming haar groeidoelstellingen op de internationale markten waarmaken”, aldus CEO’s Tommy Deblieck en Fabrice Goffin. “In Europa, de Verenigde Staten en Azië mag de Belgische onderneming Zora Bots voortaan een plaats innemen naast de grote namen uit de wereld van de robotica.” Zora Bots noemt zich vandaag de marktleider in humanoïde robotica met 16 kantoren en verdelers, verspreid over 22 landen in zowat de hele wereld. Mede dankzij de investeringen van Bart Versluys opende Zora Bots ook een filiaal in San Francisco, het hart van de wereldrobotica.

De Oostendse onderneming wil in deze nieuwe fase ook sneller haar intrede maken op de markt van de robots voor het grote publiek. Het roboticabedrijf is volgens de laatst beschikbare cijfers (2016) nog altijd zwaar verlieslatend (368.611 euro in het rood) en heeft af te rekenen met een negatief eigen vermogen en een negatieve cashflow. Maar het management hoopt de situatie te keren. Zora Bots maakt, op één uitzondering na, geen eigen robots maar koopt ze aan in het buitenland en commercialiseert ze mits aangepaste en in eigen huis geschreven sofwtare.