Oostendse scheepswerf IdP geeft Mercator nieuw leven

Mercator krijgt een nieuw leven

Mercator krijgt een nieuw leven

Het legendarische schip de Mercator, symbool van de Vlaamse scheepvaart, krijgt 3,4 miljoen euro toegestopt van Vlaams minister van Mobiliteit en Toerisme Ben Weyts. Het schip verkeert in een penibele staat en dreigt zelfs te zinken als er niets gebeurt. “We kunnen het ons niet veroorloven om dit geld niet uit te geven, ” aldus de minister. “Zonder deze investering verliezen we het schip dat tot de verbeelding spreekt van een heel groot publiek.”

Daarom wordt de driemaster versleept naar de Oostende scheepswerf IdP, die de coördinatie op zich neemt voor de herstelling. IdP heeft een hele reputatie als het om renovatie van schepen gaat, maar is ook beslagen in de bouw van nieuwe schepen. Het bedrijf heeft ook een lange traditie die teruggaat tot in 1922. Het is één van de laatst overgebleven scheepsherstellers van Vlaanderen.
In de winterperiode van 2008-2009 mocht Scheepwerf IdP al eens de de masten van het Belgische schoolopleidingsschip Mercator reviseren. Nu gaat het om een zeer grondige opknapbeurt. IdP engageert zich met zeven andere Vlaamse bedrijven. Het is de bedoeling om het schip weer zo snel mogelijk voor anker te laten gaan op haar ligplaats aan de Oostendse kade. (KC)