Oostendse zeebeschuit, Halse krotten, Limburgse leverworst en grotchampignons uit Riemst mogen voortaan de titel van Vlaams traditioneel streekproduct dragen. De vijf streekproducten werden officieel erkend door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Een beoordelingscommissie van het VLAM houdt elk jaar drie erkenningsrondes. Ondertussen kregen zo al meer dan 200 producten het label van traditioneel streekproduct.

Oostends zeebeschuiten zijn eigenlijk harde koeken op basis van bloem, water, zout en vetstof. Oorspronkelijk moesten ze de vissers voorzien van de nodige mondvoorraad op zee, maar de zeebeschuiten vonden nadien hun weg naar lokale cafés en de Oostendse huiskamer. Nu worden ze dor een breed publiek het hele jaar door gegeten, temeer daar ze niet gebonden zijn aan een bepaald seizoen. De zeebeschuiten zijn een specialiteit van bakkerij Rivièra.

In totaal telt de badstad nu zeven officieel erkende streekproducten. Eerder werden ook al de bloeling, het hoofdvlees en de beenhesp van slager Willy Deschildre erkend, net als de Vlaamse grijze garnaal van reder Willy Versluys, de speculaas met glazuur en de splitwafels van bakkerij Jannick en Els.