OOSTKAMP – Met bijna 35.000 m2 en een pak ecologische en technische snufjes moet de nieuwe bedrijfssite O-Forty in Oostkamp de ‘Vlaamse Google Campus’ worden. De werken aan het bijna vijf voetbalvelden grote terrein zijn net begonnen. O-Forty wil gefaseerd 800 werknemers uit de technologische en IT-sector huisvesten en daarmee één van de grootste bedrijfscampussen in West-Vlaanderen zijn. In de zomer van 2019 moet de site de deuren openen. Een investering die goed is voor 60 miljoen euro.

In een eerste fase worden de twee eerste gebouwen van bijna 8.500 m² voorzien, nadien volgen nog zes andere gebouwen. Het project werd ontworpen door het gerenommeerde Brugse architectenbureau Govaert & Vanhoutte, dat op O-Forty ook ‘slimme’ kantoorgebouwen wil neerpoten. Verwarming en lichtschakelaars doven automatisch als een vergadering is afgelopen, een ‘slim’ ventilatiesysteem zal straks veel gezondere lucht door de vergaderzalen jagen dan normaal gezien gebeurt, en vergadertafels zullen plaats ruimen voor ligzetels en ‘smart-working’-technologieën. En er zal, zoals in de typische Google-campussen, meer dan ooit oog zijn voor ontspanningsmogelijkheden op het werk. Daarenboven gaat het om een Bijna Energie Neutraal (BEN) project, waarbij het minstens 10kWh/jaar/m² uit hernieuwbare energiebronnen zal halen, zoals een warmtepomp en 200 zonnepanelen. Van een gasaansluiting zal evenmin nog sprake zijn. Daarnaast komen er ook gemeenschappelijke ‘meet & greet’ ruimtes, ondergrondse vergaderzalen, keuken, bar, patio’s en een eventruimte voor een 100-tal mensen.

Gezonde gebouwen

Eén van de blikvangers wordt een geoptimaliseerd ventilatiesysteem dat meer zuivere lucht dan gebruikelijk in de kantoorruimtes zal blazen. Projectontwikkelaar Global Estate Group van CEO Luc Beke probeert op die manier een einde te maken aan het zogenaamde ‘sickbuildingsyndroom’, een trendy naam voor klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, concentratieverlies en oog- en ademhalingsklachten op het werk – vaak veroorzaakt door de airco. Vergaderingen zouden volgens experten zo een pak efficiënter kunnen verlopen, wegens gezondere lucht die door de gebouwen wordt gejaagd.

Mobiliteit

De site die nu nog volledig braak ligt, is ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau Govaert & Vanhoutte die verschillende nationale en internationale architectuurprijzen wonnen. In Cadzand ontwierpen ze met The Residence het “meest exclusieve nieuwbouwproject van de Benelux”. Maar ook in Oostende gaven ze Fort Napoleon een nieuw leven, net zoals ontmoetingscentrum Kazematten in Ieper. O-Forty hoopt in de eerste plaats technologische bedrijven aan te trekken en bedrijven die focussen op onderzoek. Verschillende bedrijven uit de IT- en farmaceutische sector hebben intussen al interesse getoond om hun intrek in O-Forty te nemen.

“In de regio zit men al tientallen jaren op een bedrijfssite van deze grootorde te wachten”, aldus burgemeester Jan de Keyser van Oostkamp. “Dat het nu meteen ook zo vernieuwend wordt aangepakt, is alleen maar positief voor de regio. Het terrein is bijzonder goed ontsloten, zowel voor auto’s als qua openbaar vervoer, en de eerste bedrijven hebben zich nu al aangemeld.“