OOSTROZEBEKE – Vrachtwagenchauffeurs die van Ingelmunster naar Wielsbeke of vice versa rijden en het bord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ negeren, zullen voortaan een boete oplopen. Op vraag van politiezone MIDOW (Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke, Wielsbeke) heeft G4S ter hoogte van het kruispunt van de Hoogstraat met de Meulebekesteenweg de eerste camera van een verplaatsbare vrachtwagensluis geïnstalleerd. Die registreert elke vrachtwagen tot aan de tweede camera die opgesteld staat aan het kruispunt van de Wielsbekestraat met de Rozenbergstraat. Het digitale sluissysteem stuurt de meting door naar een centrale server. Die berekent vervolgens de doorrijtijd en vergelijkt die met de door de politie vastgelegde norm.

Op bepaalde gewest- en gemeentewegen is het doorgaand verkeer van vrachtwagens sinds de invoering van de kilometerheffing flink toegenomen. Dit sluipverkeer leidt vaak tot gevaarlijke verkeerssituaties, overlast voor de burgers en een vermindering van de leefkwaliteit in woonkernen. Het jaagt gemeentebesturen ook op extra kosten omdat het wegdek niet altijd bestand is tegen intensief zwaar vrachtwagenverkeer. Hoe kan men het doorgaand verkeer weren en er tegelijk voor zorgen dat vrachtwagens nog steeds kunnen laden en lossen aan lokale handelszaken? De vrachtwagensluis van G4S is een doeltreffende oplossing om zwaar sluipverkeer tegen te gaan. In het West-Vlaamse Oostrozebeke werd zopas de eerste verplaatsbare digitale vrachtwagensluis in gebruik genomen.

De politiezone MIDOW huurt de verplaatsbare vrachtwagensluis van G4S voor zes maanden.  Oostrozebeke heeft de primeur, maar het is de bedoeling om het systeem ook op andere plaatsen in onze politiezone in te zetten, onder meer in Ingelmunster, Meulebeke, Wakken en Wielsbeke. “Op die manier beogen wij op verschillende wegen een ontradend effect op het zwaar vrachtverkeer dat zich niet houdt aan de ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’-regelgeving”, aldus MIDOW-korpschef Hans Malysse.

G4S is de wereldleider in geïntegreerde beveiliging, gespecialiseerd in security diensten en aanverwante services op zes continenten. De groep is actief in ongeveer 90 landen en is de grootste werkgever genoteerd op de London Stock Exchange, met meer dan 570.000 medewerkers, en met een secundaire notering in Kopenhagen. G4S is marktleider in België en stelt er meer dan 6000 mensen tewerk.