Wist u dat er meer dan 300 verschillende Belgische kazen bestaan? Het Belgisch kaasambacht is een prachtige, maar zeer stille industrie. Soms zo stil dat we niet eens weten dat vele van onze Belgische kazen in West-Vlaamse velden gemaakt worden. De Oude Kaasmakerij Passendale wil daar iets aan doen en graag focussen op zijn eigen producten en op zijn 85 jaar activiteiten.

De Oude Kaasmakerij doet dat met een tentoonstelling die eind juni aan de media en aan het grote publiek wordt voorgesteld. De nieuwe expo verrast met foto’s en ongezien beeldmateriaal van 85 jaar geschiedenis, een retrocinema, weetjes en anekdotes over de kaasmakerij en haar gepassioneerde werknemers. In de West-Vlaamse kaasmakerij wordt onder meer het het bolvormige icoon Passendale nog steeds ambachtelijk en met liefde bereid. “Met een passend biertje in de hand en heerlijke ‘amuses’ zullen de smaakpapillen van de bezoekers worden verwend, terwijl wij jou meenemen doorheen onze geschiedenis en savoir faire”, aldus Bart Debruyne namens de Oude Kaasmakerij. “De expositie wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zonnebeke, Savencia Fromage & Dairy, Centrum voor Agrarische Geschiedenis, CO7, en andere partners.”

De familie Donck wil de Oude Kaasmakerij van Passendale upgraden met de bedoeling de site meer en beter op de toeristische kaart te zetten. De Oude Kaasmakerij, gelegen op een steenworp van het historische kerkhof Tyne Cot, trekt jaarlijks duizenden toeristen, in de eerste plaats families, schoolreizen en toeristenbussen. Het is een plaats waar de wegen van erfgoed, industrie, ambacht en toerisme elkaar kruisen, en dat is een zeldzaamheid in het toeristisch circuit.