De gebouwen van de voormalige Kortrijkse Katoenspinnerij (KKS) werden gerenoveerd en dienen nu als kantoren voor een 15 tal bedrijven, samen goed voor een 500 tal werknemers. Dit ongezien project met de naam Cotton Park, zorgt voor een mooie opwaardering van een buurt op de grens tussen Kortrijk en Stasegem.

In 1927 werd één van de belangrijkste spinnerijen in het Kortrijkse opgericht, langs het kanaal Kortrijk-Bossuit. De kaars van de ooit zo machtige Kortrijkse textielgroep ging definitief uit in augustus 2001. Omdat er toen geen overnemer gevonden werd, stonden de gebouwen enkele jaren te verkommeren. In 2009 kocht de betreurde Rik Glorieux (AG Plastics, nu Skylux) de gebouwen en werd de hele site gesaneerd. Kort nadien werd een eerste fase van het project gerealiseerd, want eind 2010 nam Energy ICT zijn intrek in een van de gebouwen. Een tweetal jaar terug werd gestart met de tweede fase van het project dat nu zijn beslag krijgt.

Van bij de start werd een nauwe samenwerking onderhouden met de stad Kortrijk, om een mooi project te realiseren, rekening houdend met de wensen van de omgeving en de ruimtelijke ordening. Er werd geopteerd om een reconversie te doen tot een kantorenpark, aangevuld met enkele assemblage- en opslagactiviteiten. De architect van het volledige project is Wolf Goddeeris, van het Kortrijkse Bureau Goddeeris Architecten. Duizenden vierkante meters gebouwen gingen tegen de vlakte, containers asbest werden verwijderd. Dit resulteerde in een site met drie onafhankelijke gebouwen, elk met een eigen karakter. Glas, beton en hout zijn de drie zichtbare materialen, met als wederkerend kenmerk de opvallende donkere kleur (schwarzbraun). Het resultaat is een heel modern ogende site, met een uitzonderlijke architecturale schoonheid.

De gebouwen mogen dan wel bijna 100 jaar oud zijn, toch zijn ze voorzien van de modernste technieken. Alles werd volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Hierbij werd eerst en vooral aan energiezuinigheid gedacht: 3-dubbel glas, super isolerende wanden en daken, LED verlichting, zonnepanelen, hoog elektrisch vermogen voor een groot aantal elektrische laadpalen, enzovoort. Maar ook de modernste IT technieken zijn aanwezig, zoals verschillende supersnelle glasvezelconnecties en computervloeren in alle gebouwen. En tot slot werd elke unit op maat van de gebruiker gerealiseerd, startende vanuit een landschapskantoren werd een verdere indeling verzorgd zodat de ruimte optimaal benut wordt volgens de activiteiten van de huurders.

Cotton Park zou volgens insiders ook een rol kunnen spelen in de huidige war for talent. Veel bedrijven, waaronder een heel aantal IT bedrijven, hebben het moeilijk hun openstaande vacatures ingevuld te krijgen. Naar een nieuw kantoor verhuizen in een frisse e duurzame omgeving, kan een argument zijn om mensen over de streep te trekken. De uitbouw van een fitness en relaxruimte van 700 m2, enkel voor de gebruikers van de site, kan daartoe bijdragen. Bessa Benelux, gelinkt met Skylux, is de investeerder achter Cotton Park.